investor Toomas • 14. jaanuar 2016 kell 12:45

Investor Toomas: lõhekasvataja trotsib langust

Leroy Seafood  Foto: Leroy Seafood

Maailmas, kus aktsiahinnad on võtnud järsu suuna alla, elab Norra lõhekasvataja Leroy Seafood omaette elu.

2016 on aktsiaturgudele alanud nõrgalt. Saksa börs on sel aastal langenud 8%, Londoni börs 6%, Dow Jones 7,3%, Jaapani Nikkei 6,5%, Hiina Shanghai börs 13,5%. Vaadates enda portfellis olevaid aktsiaid, on näha, et ka nende hinnad langevad, kuid suurte börsidega sarnast langust on suutnud trotsida Leroy Seafood, mille aktsia on aasta algusest nõrgenenud ainult 1,5%.

Kolmapäeval rallis Leroy aktsia 4 protsenti, kuna Norra kalatoodete eksport on võtnud kindla suuna üles. Novembris suurenes Norra kalatoodete eksport võrreldes möödunud aasta sama ajaga 12%, 7,4 miljardi Norra kroonini. Norra lõhe eksport kasvas sama ajaga 17%, 4,5 miljardi kroonini. Eelmise aasta algusest kuni novembrini, kasvas Norra kalatoodete kogueksport 67 miljardi kroonini.

Ka lõhe hind on tõusnud rekordkõrgusse. Norra lõhe kilo hind oli eelmise aasta maikuust kuni detsembrini keskmiselt 42,87 krooni (4,44 eurot). Norra kroonides on see 4,5 protsenti rohkem kui 2014. aastal. Tegemist on ka kõrgeima hinnaga pärast 1988. aastat.

Tänu kõrgemale kilo hinnale ja ekspordi kasvule tõstis Nordea analüütik Kolbjorn Giskeodegard Leroy 12 kuu aktsiasihi 350 kroonile ja andis ostusoovituse. See tõstis lõhekasvataja aktsia sel nädalal rekordkõrge 338 kroonini.

Leroy aktsia pole Norra parim lõhetootja

Norra börsil on veel teinegi lõhetootja, mille aktsia tootlus on aastate jooksul olnud isegi parem kui Leroyl. Tegemist on ettevõttega Salmar, mille tootlus on viie aastaga Norra kroonides olnud 171,5%, samas, kui Leroy on sama ajaga tõusnud 80%.  Aastaga on Salmari aktsia kerkinud 23%, Leroy 13%.

Kuid analüütikute hinnasiht Salmari aktsiale on 159,3 krooni, mis on 4 protsenti alla praegust aktsiahinda. Leroyle nähakse aga veel 8,4 protsenti tõusu.

Eelmisel aastal oli Leroy aktsia 21protsendilise tõusuga Microsofti järel paremuselt teine. See aasta tõotab Leroyle ka dividendide poolest hea tulla, sest prognoosi järgi kasvab dividend eelmise aasta 12 kroonilt sel aastal 15 kroonile aktsia kohta. Sellega kerkib lõhetootja minu portfelli suurimate dividendimaksjate hulka. Ühtlasi olen lõhetootjaga ka ligi 70% plussis.

Praeguses keskkonnas on lõhetootjate aktsiad osutunud vastupidavaks. Arvan, et turgude turbulentsi ajal võivad nii Salmar kui ka Leroy investoritele kaitset pakkuda, sest nõudlus lõhe järele kasvab ning ka lõhe hinnad on tõusuteel.

 

Hetkel kuum