investor Toomas • 8. mai 2017 kell 12:00

Investor Toomas: naaber vallutab tippe

Foto: Raul Mee

Viskasin pilgu aprillikuisesse maailma börside edetabelisse ning sealt vaatas mulle üsna kõrgelt kohalt vastu lõunanaaber Läti.

Sarnaselt märtsiga oli ka aprillis Balti börsidest kõige edukam Riia väärtpaberiturg. Seekord lausa niivõrd edukas, et 5,74protsendilise kasvuga suudeti tõusta maailma börside edetabelis üheksandale kohale.

Läti börsi edule aitab kindlasti kaasa see, et tegemist on küllaltki kõikuva turuga. Seda seetõttu, et indeksisse kuulub vaid neli ettevõtet. Nii oli Riia börs veebruaris maailma börside edetabeli tagumises otsas, tagantpoolt kuues, kaotades toona oma väärtusest 2,96 protsenti.

Aprillis suutis Riia börsil tublit kasvu näidata kolm neljandikku ettevõtetest. Edu võti peitus ravimisektoris, kus Olainfarmi turuväärtus kerkis 7,2 protsenti ning Grindeksi aktsia rallis kuu lõikes 25 protsendi võrra. Veel näitas 9,87protsendilist kasvu SAF Tehnika. Ainsana oli möödunud kuul Riia börsil kerges, 0,7protsendilises miinuses tehnoloogiaettevõte Hansamatrix.

Parimad ja halvimad börsid aprillis.  Foto: Äripäev

Aprillis on Baltikumis tagaajaja rolli kukkunud aga Tallinna börs, mis kasvas vaid 0,19 protsenti, asetudes sellega edetabelis 43. kohale. Tallinnast tõusis 2,58protsendilise kasvuga mööda Vilnius, asetsedes 31. positsioonil. Seejuures mõjutasid Tallinna börsi mitme suurettevõtte dividendide ex-kuupäevad ning ühe näitena kukkus möödunud kuul seetõttu märkimisväärselt näiteks Tallinna Kaubamaja aktsia. Samuti reageerisid investorid negatiivselt Tallinna Vee otsusele panna dividend sõltuvusse kohtulahendite tulemusest.

Paistab ka stabiilsust

Euroopa tasandil hakkas silma aga Prantsusmaa börsiindeks CAC 40, mis suutis aprillis kasvada 2,83 protsendi võrra, asetsedes edetabelis 19. kohal. Huvitav on see, et kuigi aprilli jäi presidendivalimiste esimene voor, mis päädis Le Peni viimasesse vooru pääsemisega, polnud sellest hoolimata kohalikul turul paanikat märgata.

Stabiilsust on näha ka juba mitmendat kuud järjest börside edetabeli tipus. Nimelt oli sarnaselt märtsiga aprilli suurim tõusja teistest mäekõrguselt üle olev Venezuela väärtpaberiturg. Seejuures on ka Venezuela börsi kasv olnud küllaltki stabiilne, kui märtsis oldi rohelises 27,04 protsendiga, siis aprillis oli see number 26,67. Ilmselt tingib kohaliku börsi stabiilsuse riigi halb majanduslik olukord ning kõrge inflatsioon, mis sunnib investoreid kaitsma oma raha väärtust börsil.

Arenenud börsidel hea kuu

Kui edetabeli esikümnest võib leida nii Austria kui ka Taani börsi, siis märkimisväärne on ka see, et aprillis ei sattunud tabeli viimasesse kümnesse mitte ühtegi arenenud väärtpaberiturgu. Sinna sattusid aga näiteks Tuneesia, Laose ja Egiptuse turg.

Tabelit vaadates olen pigem rahulolev, sest kodu lähedal on Tallinna ja Vilniuse börs käitunud küllaltki stabiilselt ning volatiilsel Riia börsil mul õnneks investeeringud puuduvad. Samuti tundub mulle viimast edetabelit vaadates, et stabiilsust on turgudel praegu mõnevõrra rohkem, seda hoolimata keerulisest ajast poliitilisel areenil.

Hetkel kuum