Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sester, asi on seaduses

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Sven Sester, miks mitte minna ajalukku maksusüsteemi radikaalse uuendusega, küsib Äripäev juhtkirjas.

  Kunagine maailma parimaks rahandusministriks nimetatud Aivar Sõerd leiab tänases Äripäevas, et muutmist vajab osaühingute maksustamise see osa, mis puudutab tõelise töösuhte varjamist äriühingu taha. Äripäev on sellega nõus. OÜsid puudutavate seaduste hallid alad peavad kaduma, need ei pea jääma pelgalt ettevõtja südametunnistuse asjaks.
  Ent vaevalt õnnestub kõiki hädasid terveks ravida ühe käpahoobiga. 90. aastatest pärit maksusüsteem vajab värsket ülevaatamist ja uuendamist tervikuna. Ettevõtjate viimaste aastate teravat rahulolematust maksusüsteemiga pole võimalik rahuloluks pöörata kerge kosmeetikaga. Veelgi enam: Eesti konkurentsivõime languse üks oluline põhjus on just ajale jalgu jäänud maksusüsteem.
  Veerand ei maksa tööjõumakse
  Tänane Äripäev kirjutab, et rohkem kui 23 000 ettevõtet – see on ligi veerand Eestis registeeritud firmadest – ei maksnud eelmisel aastal mitte sentigi tööjõumakse. Nende sekka on rehkendatud ka ettevõtted, kus aktiivset tegevust ei käigi, ning ka sellised, kus pole töötajaid, kellele töötasu maksta. Siiski on nende seas ka firmasid, kus päriselt tööd tehakse, aga seda varjatakse – ja tehakse pingutusi tööjõumaksude tasumata jätmise nimel.
  Möödunud sügisel pani maksuamet sedasorti tegevusele rangema silma peale ning selle tulemusena lisandus oktoobris ja novembris 102 uut töötasu või juhatuse liikme töötasu saajat. Amet on luubi alla võtnud paarsada suuremat ettevõtet.
  OÜtamise teemalise arutelu kõige kuumemas etapis eelmise aasta sügisel ütles maksuameti peadirektor intervjuus Äripäevale, et tagantjärele ei tule amet üheltki ettevõttelt minevikus maksmata jäänud sotsiaalmaksu sisse nõudma. Ka praegu ei rõhub maksuamet oma OÜtamise vastast võitlust kirjeldades pigem nõustamisele ja selgitamisele, mitte niivõrd karistamisele või tagantjärele maksustamisele. Kõrgendatud tähelepanu iseenesest on osale ettevõtetele korralekutsuvalt mõjunud. Ometi leidub ka ettevõtteid, kes on asunud otsima uusi viise, et siiski sotsiaalmaksu mitte maksta ka neil juhtudel, kui seda kehtiva seaduse kohaselt ühemõtteliselt teha tuleb.
  Maksuameti tööd kergendaks oluliselt see, kui seadus ei jätaks OÜdele tööjõumaksude asjus nii palju „loomingulist“ vabadust. Oluliselt kergemaks läheks ka ettevõtjate endi elu. Ettevõtjana tegutsemine peab olema ühiskonnas soositud – küll aga ei peaks OÜd ettevõtlusvormina pruukima selleks, et seaduse halli ära kasutades tööjõumakse maksmata jätta. Makse tuleb maksta, siin pole midagi arutada. Maksuameti töö on neid koguda.
  Maksuamet ei tee seadusi, vaid tegutseb seaduse raamides
  Pangem tähele: poliitikud ei ole tahtnud OÜtamise teemalises debatis osaleda. Rahandusminister Sven Sester kiidab vaid ettevõtjate koostööd maksuametiga, aga ei näe vajadust muuta seadust. Palju konkreetsem on Aivar Sõerd, kes näeb kapitalitulu ja palgatulu selge eristamise reeglite vajadust. Äripäev on nõus advokaat Villy Lopmaniga, kes paneb pahaks, et seaduseandja on pikki aastaid OÜtamise probleemi ees silma kinni pigistanud. Nüüd on Äripäeva ettepaneku kõrvale maksustada dividendid sotsiaalmaksuga ja koos sellega kehtestada sotsiaalmaksulagi lisandunud Sõerdi ettepanek rakendada mõistliku tootluse kriteeriumi, st investeeritud kapitali aastane tootlus oleks sotsiaalmaksukohustusest välistatud.
  Hakkame ometi kuskilt peale. Asi on seaduses, mitte ettevõtjates. Sven Sester, kas mõistate? Miks mitte minna ajalukku maksusüsteemi radikaalse uuendajana?
 • Hetkel kuum
Märt Meesak: majutusasutuste käibemaksu tõus tuleb ära jätta
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Eestis ei olda 30 aastat turismisektorit vääriliselt hinnatud. Praegusel keerulisel ajal saab seda teha, jättes kavandatud maksutõusu ära, kirjutab ettevõtja ja Vabaerakonna esimees Märt Meesak.
Balti börsidel tegi suurima päevakäibe Tallinki aktsia
Nädala esimene kauplemispäev Balti börsidel lõppes Tallinki jaoks nii suurima languse kui suurima käibega.
Nädala esimene kauplemispäev Balti börsidel lõppes Tallinki jaoks nii suurima languse kui suurima käibega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Konkurentsiameti juht räägib ebapopulaarsete otsuste langetamisest ja inimeste pahameelest
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Raadiohommikus: mis on Tallinki ülevõtmispakkumise eesmärk?
Teisipäeva raadio hommikuprogrammis on fookuses Tallinki aktsionäridele tehtav ülevõtmispakkumine.
Teisipäeva raadio hommikuprogrammis on fookuses Tallinki aktsionäridele tehtav ülevõtmispakkumine.
Tippjuht avameelselt: just see on töötajate puhul kindel punane lipp
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.