Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Home4you, Garden4you ja Office4you mööbli müüja tähistab 25. tegevusaastat

    AS Evelekt on 25 aastaga kasvanud Baltikumi suurimaks aiamööbli, kontoritoolide ja kodusisustuse müüjaks. Kaubamärgid Home4you, Garden4you ja Office4you on tuntud nii Eestis kui ka naaberriikides.

    Home4you, Garden4you ja Office4you kaubamärke esindavat Evelekt ASi peetakse sageli välismaiseks firmaks, kuid tegelikult on tegemist 25 aastat tegutsenud 100% Eesti kapitalil põhineva ettevõttega. Mõte hakata põneva disainiga mööblit importima tuli ettevõtte asutajal ja juhil Jüri Zooval pärast esimest Aasia reisi. Viljakast mõttest on tänaseks kasvanud Baltimaade suurim aiamööbli, kontoritoolide ja kodusisustuse müüja.
    Evelekti uus laohoone Tänassilma Tehnopargis.Foto: Evelekt AS
    Evelekt asutati 1994. aastal – ajal, mil Eestis käis aktiivne firmade loomine. Algul tegeleti erinevate toodete müügiga, kuid mõne aasta pärast hakati teadlikult liikuma mööbli ja sisustuskaupade maaletoomise ja müümise suunas. Kuna Jüri Zoova on erialalt disainer, toetas see hästi sisustusele ja mööblile spetsialiseerumise ideed. Esimesed konteinerid mööblit tulid ühelt Tai suurelt mööblitootjalt, õige pea lisandusid partnerid ka mujalt Aasiast. Kui alguses oli toodete valik juhuslikum, siis tasapisi hakkas tulema kogemus ja hakati järgima trende. Ja nii sündisid selle arengu käigus mõned aastad hiljem kaubamärgid Home4you, Garden4you ja Office4you, mis on tänaseks tuntud nimed igale Eesti inimesele.

    Kuna kogu meie elu liigub digimaailma ning traditsiooniliste kaupluste kasvatamine muutub keeruliseks, siis tõenäoliselt muutuvad traditsioonilised kauplused pigem näidistesaalideks ja e-kaubandust toetavateks tellimiskeskusteks.

    Jüri Zoova
    Evelekti asutaja ja juht
    Alguses Tallinnas Narva maantee 7 asunud kontor ja ladu jäid õige pea väikeseks ning kuna ettevõtte kasv oli suisa plahvatuslik, koliti Kadaka teele, kus avati näidistesaal ja laienes ka laopind. 2002. aastal sai valmis ettevõtte enda kodu Tallinna piiril Pärnu maanteel. Rahvasuus nimetati Evelekti maja „suure tooliga majaks“, sest sissekäigu kohal oli hiiglaslik tool. Järjest hakati ka kaupluseid avama: Pärnu maantee salongile järgnes kauplus Jõhvis ja seejärel riburada teised. Täna on Evelektil kolm kauplust Tallinnas ning üks Narvas, Jõhvis, Rakveres, Pärnus ja Tartus. Samuti on ettevõttel alates 2017. aasta lõpust sisustus­salong Riias Decco keskuses.

    Masu ehmatas kõvasti, kuid alla ei antud

    2007. aastani oli Eesti kaubanduses väga soodus aeg, hästi läks nii hulgi- kui ka jaemüügil. 2004 sai valmis uus laohoone Tänassilma Tehnopargis, millele kolm aastat hiljem järgnes uus logistikakeskus koos näidistesaali ja büroopindadega. Kuna kõik tundus roosiline, avas Evelekt Pärnus, Riias ja Tallinnas hiiglaslikud sisustuskaubamajad, samuti poed Saaremaal, Valgas ja Viljandis. 2008. aasta sügiseks aga pidi tegema otsuse, kas ja kuidas edasi, sest väga kiiresti pöördus majanduse seis väga halvaks.
    Otsustati siiski raskuste kiuste edasi tegutseda, kuigi sulgema pidi rea poode ja koondama hulga töötajaid. Realiseeriti hoone Pärnu maanteel ja sealt saadi ressursse, et edasi tegutseda. Korrastati struktuure ja tegevusi, arendati sortimenti ja kohaneti uue reaalsusega ning alustati e-poe loomisega.
    Viimane oli ainuõige valik, sest kes oleks osanud 8–9 aastat tagasi arvata, et e-kaubandus nii hoogsalt kasvama hakkab. Tänaseks on www.home4you.ee e-pood läinud väga hästi käima ning e-kaubandusega tegeletakse ka Lätis, Leedus ja Soomes. Lisaks laiendati 2016. aastal Tallinnas Tähesaju kauplus masueelsetesse mõõtmetesse ning 2017 lõpus avati sisustussalong Lätis Riias Decco keskuses, kus täna ollakse ankurrentnik.

    Traditsioonilise kaubanduse kasv jääb seisma

    „Meie Läti Home4you esindus on suurepärane sümbioos sisustussalongist ja e-kaubandusest, kus kohapeal küll kaupu osta ei saa, kuid mõne päevaga saab soovitud tooted koju tellida. Kuna kogu meie elu liigub digimaailma poole ning traditsiooniliste kaupluste kasvatamine muutub keerukaks, siis tõenäoliselt muutuvad traditsioonilised kauplused pigem näidistesaalideks ja e-kaubandust toetavateks tellimiskeskuseks,” avaldab Zoova arvamust.
    Home4you kauplus Rocca al Mare keskuses.Foto: Evelekt AS
    „Miks ma arvan, et traditsiooniline kaubandus ei kasva enam, on ka tarbijate käitumise muutumine: noored on seda meelt, et vähem asju on parem ja inimesed kulutavad sääste ning ressursse pigem asjade soetamise asemel elamuste saamiseks. Sellised trendid muudavad e-poed pigem logistika- ja tehnoloogiaettevõteteks. Täna ma ei oska veel öelda, kas suudame endiselt kaubanduskeskustes eksisteerida, aga kindlasti toetab füüsiline kauplus väga hästi e-kaubandust!” lisab ta.

    Ehituskauplustele ega disainisalongidele konkurentsi ei paku

    Mööblitrendides on suunanäitajateks Kesk-Euroopa ja Skandinaavia, millel Eesti turg mõneaastase viitega sabas lohiseb. Evelekt on end positsioneerinud sektorisse, kus ei nähta oma konkurentidena ehituskaupluseid ega peeneid disainisalonge. „Meie nišš on olla seal keskel. Kui odavate asjade ostmiseks oleme liiga vaesed ja disainerite tooted kipuvad olema ülehinnastatud, siis meie positsioneerime ennast seal keskel, pakkudes omanäolist ja kvaliteetset kodu-, aia- ja kontorimööblit,” sõnab Zoova.
    Valik mööbli osas sünnib põhimõttel, et mööbel moodustaks terviklahenduse ja pakkumises oleks terviklikud tootepered. Valik on ajas loomulikult muutunud, olles alguses pigem idamaine, koloniaalstiilis ja käsitööhõnguline, kuid nüüd on sortiment oluliselt laiem.
    „Nii valikute tegemises kui ka kõiges muus oleme kõvad isetegijad,” kiidab Zoova oma kollektiivi. „Näiteks produtseerime ise kogu oma reklaammaterjali alates pildistamisest kuni kujundusteni. Igal aastal anname välja kolm tootekataloogi, kevaditi Garden4you aiamööbli, suvel Home4you kodumööbli ja sisustuskaupade ning sügisel Office4you töötoolide kataloogid. Oleme otsustanud, et inimeste jaoks on kõige läbipaistvam lahendus hoida ühesugust hinda nii e-poes kui ka kauplustes. Tasub märkida, et olime esimene Eesti e-pood, mis hakkas pakkuma 100% tasuta transporti.”
    Üldjoones on aga Evelektil samalaadsed mured nagu kõigil Eesti ettevõtjatel, väikesel koduturul pole kasvamine eriti võimalik ning keerukas on leida häid töötajaid. „Samas olen väga õnnelik, et meie meeskonna tuumik nii kaua koos olnud. Meie kõige vanem töötaja on ettevõttes olnud algusest peale ja paljud meie 90 töötajast on olnud kollektiivis enam kui 10 aastat. Aitäh neile! Tuleviku osas näeme täna head võimalust kasvuks naaberturgudele – Lätis oleme juba edukalt tegutsemas ning esimesed sammud on astutud Soome ja Leedu suunal.”
    Foto: Evelekt

    TASUB TEADA!

    ASi Evelekt Tänassilma Tehnopargis asuvas lao- ja büroohoones on ligi 8000 ruutmeetrit pinda. Lisaks lao- ja logistikakeskusele on ettevõttel läbi kolme korruse asuv näidistesaal, mis peagi lisaks äriklientidele on avatud ka eraisikutele.

    Tänase seisuga on Evelekti tootevalikus ligi 13 000 toodet. Vaata veebist www.home4you.ee

  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.