Peeter Koppel • 24. oktoober 2012 kell 3:01

Koppel: kuidas tappa laulurästast

Finantstehingute maks on nagu plaan tappa laulurästas, ta ära grillida ning ära süüa, leiab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Finantstehingute maksust rääkides toovad poliitikud Euroopa tasandil välja selle, et see peaks vähendama turgude volatiilsust, ohjeldama spekulante ning tooma lõpuks ka maksutulu. Tegemist oleks niisiis põhimõtteliselt parima leiutisega pärast avastust, et mozzarella võiks olla hea just tomati ja basiilikuga.  Nagu tihti sellistel puhkudel, on olulisim jäetud viimaseks.

Prantsusmaa näitel on selgunud, et jõukamate inimeste kodumaa-armastust on maksupoliitikaga üllatavalt kiiresti võimalik proovile panna. Ka puuduvad andmed, kuidas ja kas üldse aitaks FTM volatiilsust vähendada. Pea iga turgude kogemusega inimene peab väidet volatiilsuse vähenemise kohta, vabandage mind,  jamaks. 2011 leidis IMF ajaloolisi andmeid uurides, et FTM vähendab turgude likviidsust. Moonutatud saab ka hinnakujunemismehhanism laiemalt, sest maks loob olukorra, kus teatud tehingud ei ole kuluefektiivsed ning seega ei jõua ka väiksema mõjuga informatsioon ilmselt hindadesse senise kiirusega. Kannatab turgude efektiivsus.

Vastust küsimusele, kuidas need efektiivsused, likviidsused ja volatiilsused mõjutavad neid, kellel ei ole kallid lipsud ning enesehinnang, mis ka väiksemasse angaari ära ei mahu, loe tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum