Äripäev • 6. detsember 2018 kell 13:18

Luubi all: donaldtrumpilik taktika Eesti meedias

Hiljuti mõistis kohus artiklis vea teinud ajakirjanikelt isiklikult välja valuraha, mis paneb löögi alla sõnavabaduse.

Äripäeva uuriva toimetuse ajakirjanikud Koit Brinkmann (vasakult), Marge Väikenurm, Birjo Must ja Eliisa Matsalu  Foto: Liis Treimann

Postimehes avaldatud loo autorid Joosep Värk ja Risto Berendson peaksid valuraha maksma Arvo Sarapuu väimehele Margo Tomingasele valeinfo avaldamise eest. Tegu on ohtliku otsusega, kuigi Postimees jätkab kohtuvaidlusega.

“See on väga donaldtrumpilik taktika – ründa ajakirjandusväljaandeid. Üritatakse ajakirjanike tegevust koomale tõmmata, see ei ole mure demokraatia pärast,” kommenteeris Värk, kelle vastu Tomingas kohtusse läks.

Kui ajakirjanike isiklikult kohtusse kaebamine kujuneb praktikaks ja millalgi toimetus ajakirjaniku selja taha ei tule, on see oluline märk kõigile ajakirjanikele. “Kui nii peaks kunagi minema, võiksid ajakirjanikud sellest teada anda. Siis ajakirjanikud teavad, millisesse toimetusse mitte minna,” ütles Värk.

Stuudios on Äripäeva uuriva toimetuse ajakirjanikud Birjo Must, Eliisa Matsalu, Marge Väikenurm ja Koit Brinkmann.

Hetkel kuum