20 veebruar 2017

Gasell: Kookon – Eesti esimene nutiladude süsteem

Kookoni omanikel on praegu juba ette näidata ainulaadne laokompleks, mille moodustavad kokku 33 eraldiseisvat soojustatud ladu.  

Eesti esimese nutiladude süsteemi välja arendanud ja seda haldava Kookoni omanikud on innovaatilise lõpptulemusega äärmiselt rahul, kuna aga selle ärimudeli tarbeks sobivaid kinnistuid ei leidu just palju, siis otsivad nad endale koostööpartnereid ettevõtlike kinnisvaraomanike seast, et saadud kogemusi ja väljatöötatud rakendusi jagada, ühiselt laienemisvõimalusi leida ning koos tõhusamalt toimetada.

Nutilao kontseptsioon on uuenduslik, kuid juba leidmas oma nišši meie turul.

Uuendusliku lahendusena laoruumide rentnikele loodud spetsiaalse Kookoni nutirakenduse üks loojaid Rait Minumets tõdes, et idee sellisest rakendusest tekkis elulisest vajadusest. Nimelt üha enam oli tuttavate seas kuulda, et väikeettevõtjatel, aga ka toimekatel eraisikutel pole kohta, kus oma asju hoiustada, äri ajada või hobiga tegeleda.

„Ideest tuli edasi aga hakata planeerima, asukohti otsima, toodet arendama jne. See võttis omajagu energiat ja tuli ka mitmeid probleeme lahendada, kuid eelmise aasta lõpul saime esimese nutilao Tänassilma Tehnopargis valmis. Ega alguses isegi tuttavad ehitajad ei uskunud, et säärase kaasaegse hoone rajamine maksab rohkem kui näiteks võrreldava suurusega stock-office-tüüpi hoone rajamine, kuid ühikute paljusus ning sellest lähtuv tehnoloogia mastaapsus teeb paratamatult oma töö. Samas esimese lao arendamisega saime palju väärtuslikke õppetunde ning kogemusi edaspidiseks,” lisas Minumets.

Sobivad kiiksuga kinnistud

Et omandatud kogemused veelgi tõhusamalt tööle panna, soovivad Kookoni omanikud edasi minna ja äri laiendada, sest vaid paari asukohaga see tegevusmudel ära ei tasu. „Paraku on sobivaid kohti aga raske leida, sest rajatav hoone on ühekordne ja lihtsakoeline ning selle rendihind piiratud. Kookon ei saa seega kuidagi konkureerida asukohtadega, kuhu sobib rajada näiteks stock-office-tüüpi pindasid. Samas ei saa asukoht aga olla kusagil elust eemal – meie ärile sobivad pigem mingil moel n-ö kiiksuga kinnistud, mis muuks otstarbeks hästi ei sobi,“ muigab Minumets.

Seetõttu ongi nutilao juhid hea meelega valmis jagama omandatud kogemusi ning väljatöötatud rakendusi. Samuti soovitakse investeerida ühiselt ettevõtlike kinnisvaraomanikega, kellele tundub, et neil leidub sobiva otstarbega jõude seisev kinnistu ning kes sooviksid selles äris ühiselt riske ja rõõme jagada.

„Näiteks kui sul on olemas hea asukoha ja planeeringuga kinnistu või ka hoone, või kui oled lihtsalt mõelnud nutilao rajamise peale, siis võta julgelt ühendust, teeme üheskoos väärika nutilao. Isegi kui soovite ühisesse projekti panustada kasvõi lihtsalt kinnistuga, siis piisab sellest täiesti. Kui aga tekib soov investeerida ka ehituskuludesse, siis ka see on tervitatav. Me oleme koostöö suhtes avatud ja paindlikud,“ kinnitas Minumets.

Kookoni ladusid majandava Allstore Assets OÜ juhatuse liikmed (vasakult) Rait Minumets ja Mikk Arakas.   

Koostöö aitab maandada riske

Kookoni omanik lisas, et lisaks investeerimisvõimekusele toovad nutilao juhid kaasa omandatud kogemuse, mis võimaldab vältida planeerimisvigu ning ülekulu, samuti juba töötava ja pidevalt täiustuva nutirakenduse, internetikeskkonna ning haldus- ja turundusmudeli.

„Täna on kinnisvarasektoril head ajad ning nutiladude rajamise tootlus ei suuda paraku konkureerida klassikaliste ärihoonete, stock-offic’ite või kortermajade arendamisel teenitava kasumiga, samas on kontseptsioon uuenduslik ning kindlasti alles leidmas oma nišši meie turul,“ arutles Minumets.

Kookoni omanikel on praegu juba ette näidata ainulaadne laokompleks, mille moodustavad kokku 33 eraldiseisvat soojustatud ladu. Tegemist on uuendusliku lahendusega nii Eestis kui ka lähiriikides, kuna laoruumide opereerimist on võimalik hallata pidevalt areneva mobiilirakenduse kaudu. Võimalik on rakenduse kaudu jälgida laoruumide juures toimuvat läbi turvakaamera, juhtida ja administreerida ladudesse sissepääsu, soovi korral jälgida ja juhtida laopinna valgustust, temperatuuri ja niiskust jne. Mõistagi on hoone rajatud maksimaalselt tõhusat haldust silmas pidades. Seega võimalikud koostööpartnerid, kellel on huvi protsessist osa saada ja kaasa lüüa, võiksid kontakteeruda kodulehel www.kookon.ee või numbril 502 2911.

Hetkel kuum