Artikkel
  • Vanade lampide vahetus leedide vastu vähendab kulusid kuni kümme korda

    LEDVANCE OY Eesti juhataja Leino Sigijane: LEDVANCE on Osrami kaubamärgi litsentsiomanik üldvalgustuslampide alal.

    Hõõglambi leediga asendamine vähendab kulu valgustusele kuni kümme korda ning on kõige lihtsam ja kiirem energia kokku hoidmise viis.

    Leedlambi ostuhind on enamasti kallim kui vana tüüpi lambil, aga hinnaerinevus teenib ennast kiiresti tagasi tänu madalamale elektritarbimisele ja üle 10 korra pikemale elueale, ütleb LEDVANCE OY Eesti juht Leino Sigijane.
    Kuna elektrienergia oli meil aastaid üsna odav, ei rutanud inimesed seda investeeringut tegema, kuna leedlambid on vana tüüpi lampidest kallimad. Nii leppisid 1997. aasta kliimakonverentsil riigid kokku heitkoguste vähendamises ehk sõlmiti nn Kyoto protokoll. Euroopa Liidu tasandil lepiti kokku eesmärk aastaks 2030 vähendada valgustite kasutamisel tekkivate kasvuhoonegaaside heitkoguseid 55% ja keelustati hõõglampide müümine. “Riik ei saa inimestele öelda, et ärge kasutage valgust, seega tarbimist teistmoodi vähendada ei saanud,” räägib Sigijane, et hõõglampide keelamise juurpõhjuseks oli soov vähendada keskkonnamõjusid. "Sest me tahame anda maailma ju edasi ka oma lastele ja lastelastele, aga kui jätkame ressursside tarbimist varasemal moel, avastame ühel hetkel, et oleme katastroofi ukse lävel, tõenäoliselt juba olemegi. Seetõttu riigid rakendasid piiranguid vanadele lahendustele, et hakataks kasutama energiatõhusamaid lahendusi.”

    Tahame anda maailma ju edasi ka oma lastele ja lastelastele, aga kui jätkame ressursside tarbimist varasemal moel, avastame ühel hetkel, et oleme katastroofi ukse lävel.

    Leino Sigijane
    LEDVANCE OY Eesti juht

    Leedide võrdlus toimub tänaseni hõõglambiga

    Maailma kõige levinum kodumajapidamistes kasutatud lambitüüp on 60 W klassikalise kujuga hõõglamp ja kuigi ELis neid juba rohkem kui kümme aastat enam turustada ei tohi, esitatakse tänaseni leedlampe võrdluses just hõõglampidega. “See on meil siiamaani ekvivalendiks, millega me leedlampe võrdleme, sest millegipärast inimesed ikka veel teavad selle hõõglambi valgustugevust,” põhjendab Sigijane.
    See, et leedlampidel on pakendil välja toodud võimsuse võrdlus 60vatise, 40vatise või 100vatise hõõglambiga, teeb ostja jaoks valiku lihtsaks. Kuid tegelikult pole tarbimisvõimsus parim info, mille järgi lampi valida. “See on inimlik ja me kõik vaatame seda valikul, ka mina. Aga tegelikult oleks parem võrrelda valgusallika valgusvoogu luumenites: kui 60vatisel hõõglambil on valgusvoog 710 luumenit, siis samaväärsel leedanaloogil on see ca 800–810 luumenit,” selgitab Sigijane.
    Tema sõnul on leedid alati natuke üle dimensioneeritud, kuna nende valgusvoog ajas langeb. “See langeb lõpuks alla 70 protsendi ja selleks ajaks vastab leedlamp siis enam-vähem hõõglambi valgusvoole ning selle aja peale on planeeritud ka tema kasutusiga. Ehk siis kui see peab töötama 10 000 tundi, siis 10 000 tunniga saavutab leed sama taseme, mis on hõõglambil ja üsna tõenäoliselt läheb peale seda varsti tema toiteplokk ka läbi,” kirjeldab Sigijane.
    Poes lambipirni valides tasub karbilt vaadata ka seda, mis on selle jaoks ette antav lülituste arv. “Näiteks kui kodus on liikumisandur, pole tõenäoliselt kõige odavamat leedlampi mõtet sinna valida – kui lülituste arv jääb 10 000 juurde, saab igapäevase liikumise põhjal arvutada, kas see kannatab liikumisanduri välja või mitte,” lisab Sigijane.

    Valikul seab piiranguid ka keskkonna temperatuur

    Leedlambid ei sobi enamasti kasutamiseks väga kõrgetel temperatuuridel ehk siis näiteks sauna valgustitesse, mis on saunas lae all, on müügil eraldi lambid, nn saunalambid, ent ka nende jaoks on lubatud maksimumtemperatuur ca 50 kraadi.
    Ka külmas on leedlampidel raske hakkama saada, tavalambid taluvad kuni miinus 20 kraadi, õuevalgustisse aga tuleks valida spetsiaalne lamp, mis on mõeldud kasutamiseks kuni miinus 40 kraadiga.
    Lisaks tasub valikul veenduda, kas leedlamp ikka mahub füüsiliselt valgusti korpusesse. “Mõningatel juhtudel on valgustite korpused disainitud väga kompaktseteks ja siis leedlambid ei pruugi oma gabariitide tõttu igasse korpusesse mahtuda,” hoiatab Sigijane.
    Jälgida võiks ka valgustemperatuure. “Hõõglamp on 2700 kelvinit, me kõik teame ja armastame seda sooja valgust. Ka enamik kaubanduskettides pakutavaid leedlampe on tegelikult 2700 kelvinit. Samas me teame ja see on ka teaduslikult tõestatud, et soojem valgustemperatuur rahustab inimest, samas kui külmem inimest aktiveerib, nii et teatud oludes võib olla mõttekas kasutada hoopis külmemat valgustemperatuuri," lisab Sigijane.
    Silmas tasub tema sõnul pidada ka seda, kas kodus on dimmer või mitte. “Dimmerlüliti seinal välistab lambid, mis ei ole timmitavad, samas kui timmitavaid lampe võib kasutada igal pool, kuigi nad on teistest veidi kallimad.”
    Sigijane hinnangul võiks kodus olla valguse reguleerimise võimalus. “Valguse hajutamine ja erinevad valgussituatsioonid, mida saame kodus valgustusega teha, parandavad meie heaolu ja keskkonda väga palju. Kõik kodused väga erinevad tegevused toimuvad enamasti üsna piiratud ruumis, nii et kui me hakkame näiteks süüa tegema või koristama, on hea, kui valgus on külmema temperatuuriga. Mitte häirivalt sinakas, aga natukene külmem, mis ergutab. Samas kui tahame lõõgastuda, siis on parem soojem valgustemperatuur. Kaasaegsetes valgustites on kõik need funktsioonid olemas.”

    Lampidele saab anda häälkorraldusi

    Rääkides tänapäeva lahendustest ja valgustehnika viimasest sõnast, on selleks Sigijane sõnul hääljuhtimine. “Me saame anda lampidele häälkorraldusi. Näiteks, “köögilamp, tööta sooja valgusega” või “esikulamp, kustu ära”. Nimetades mingi valgussituatsiooni, näiteks “söögi tegemine” lülituvad valgustid grupeeritult kogu hoones vastavalt valgussituatsioonile ise tööle," kirjeldab ta tänapäevaseid võimalusi.

    Me saame anda lampidele häälkorraldusi. Näiteks, “köögilamp, tööta sooja valgusega” või “esikulamp, kustu ära".

    Leino Sigijane
    LEDVANCE OY Eesti juht
    Veelgi enam, lisaks valgustusele on võimalik integreerida süsteemi ka näiteks meediakeskused. "Tuled koju, annad korralduse “ma olen kodus” ja teatud lambid lähevad põlema, muusika, valitud raadiokanal või televiisor hakkab mängima,“ räägib Sigijane.
    Paraku ei tööta hääljuhtimine tema sõnul küll veel eesti keeles, aga saab hakkama kõigi suuremate keeltega, näiteks inglise, saksa või ka vene keeles. „Täna ehituspoed juba pakuvad kõiki neid lahendusi, oleme jõudnud tehniliselt väga huvitavasse aega, kus suhteliselt väikese lisaraha eest on eratarbijatel kodus võimalik saada väga kaasaegne inimkeskne valguslahendus. Küsimus on ainult selles, kuidas tarbija täna selle vastu võtab, kas ta oskab seda kasutada ja kas ta hindab seda.”
    Hääljuhtimine on väga mugav, ent see viib kaudselt ka energiatõhususeni. Ehk kuigi nn nutilambid on tavalistest kallimad, pole nende energiavajadus tavalistest palju suurem ja lisaks on võimalik nutikus rakendada energiatõhususe vankri ette: hämardamine, automaatne sisse ja välja lülitamine jms tagab energiakokkuhoiu.

    Uus energiamärgistus muutis alates 2021. aasta sügisest valgusallikate klassifikatsiooni. Vastavalt uuele märgistusele peab ELi uus energiatõhususklassi näitav märgis olema selgelt nähtav iga toote pakendil.

    Uuel märgisel on selgelt tähistatud:

    • kauba pakkuja nimi ja toote mudel;

    • klassifikatsioon A kuni G;

    • elektri tarbimine kilovatt-tundides 1000 tunni kohta;

    • ruutkood, mille kaudu saab toote kohta lisateavet Euroopa energiamärgistuse tooteregistrist EPREL.

    Kõik valgusallikad peavad olema kantud EPRELi (European Product Database for Energy Labeling) andmebaasi, mis sisaldab kogu nõutava teabe toote kohta ja mille alusel määratakse toote energiaklass. Toodet saab EPRELi andmebaasist kontrollida ruutkoodi kaudu.

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.