Artikkel
Keskerakond kaotas valimistega riigikogus 10 kohta. Nüüd tuleb hakata erakonna esimehe Jüri Ratase juhtimisel opositsioonis roppu tööd tegema.Foto: Andras Kralla

Keskerakonna nadi väljavaade opositsioonielust: ees on neli aastat roppu tööd

Kesine valimistulemus tähendab ühtlasi, et partei riigitoetus kuivab kokku. See võib osutuda äsjaseid säästukampaania tulemusi vaadates suureks probleemiks Keskerakonnale, kes mõtleb juba kohalikele valimistele.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul peab erakond juhtunust järeldusi tegema ning hakkab valmistuma 2025. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisteks. “Me peame aru saama, mida valijad meilt ootavad. Peame olema konkreetsed.”
“Me peame näitama oma liikmetele ja toetajatele, kuidas oma vigadest õpime ja mis on nende roll ja võimalused erakonna eesmärkide toetamisel,” ütles teine abilinnapea Vladimir Svet.
“Järgmine kord peame esinema veenvama programmiga, parema alternatiivi pakkumisega. Siis on meil võimalus oma parem positsioon tagasi saada, aga see kõik eeldab neli aastat roppu tööd, võib-olla ka roppu tööd opositsioonis,” lisas ta.
Keskerakonna 16 mandaadist riigikogus teenisid tervelt viis välja praegused linnajuhid Tallinnas: linnapea Mihhail Kõlvart, abilinnapead Tanel Kiik, Vladimir Svet ja Vadim Belobrovtsev ning Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. Kõlvart on öelnud välja, et tema jätkab linnapeana, teised veel keerutavad, kuid entusiasmi opositsioonipingi nühkimise suhtes ei näita üles keegi.
“Olles praegu Tallinna abilinnapea, peaksin minema riigikogu lihtliikmeks olukorras, kus minu erakond võib jääda opositsiooni. Tõenäoliselt kaotaksin siis võimaluses teha päris asju,” sõnas Svet. “Seda ütlesin ma endale enne valimisi ja tundub, et sinnapoole läbirääkimised ka tüürivad. Kui see koalitsioon peaks sellisel kujul tekkima, jään ma linna, kus ma saan lihtsalt rohkem ära teha,” lisas ta.
Ka Belobrovtsev ütles, et otsus on kindlasti moel või teisel seotud sellega, kellega Reformierakond koalitsiooni moodustab, ent üksnes sellest ta siiski ei lähtu.
Kuidas ta aga niisugust otsust kaalutleb? “Kindlasti peame mõtlema ka 2025. aasta kohalikele valimistele ja meil on vaja, et oleksid tugevad inimesed süsteemis. Samas, meil on tublisid kandidaate veel. Küll me leiame inimesi, kes oleksid võimelised väärikalt asendama.”
Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats korjas võimsad ligi 6000 häält ja pääses nendega riigikogusse, kuid pole siiski kindel, kas Toompeale läheb. “Riigi tasand on midagi muud kui kohalik tasand, arengu mõttes pakub rohkem. Samas kohalikul tasandil on kõik tuttav, kindlasti on siin veel ruumi, kust edasi minna,” ütles Laats.

Keskerakonna hüpoteetiline fraktsioon riigikogus

Praegused riigikogu liikmed, kes pääsesid sisse ka uude koosseisu:

- Jüri Ratas

- Jaanus Karilaid

- Jaak Aab

- Andrei Korobeinik

- Tõnis Mölder

- Maria Jufereva-Skuratovski

- Anastassia Kovalenko-Kõlvart

Uued tulijad:

- Aleksandr Tšaplõgin

- Ester Karuse

- Andre Hanimägi

Juba kohast loobunud:

- Yana Toom, tema asemel pääseb asendusliikmena sisse Aleksei Jevgrafov Ida-Virumaalt

- Mihhail Kõlvart, asendusliige Lasnamäel puudub, üldnimekirja järgi pääseb esimesena sisse tõenäoliselt Kersti Sarapuu

Tõenäolised loobujad ja nende asendusliikmed:

- Vladimir Svet, asendusliige Lasnamäel puudub, üldnimekirja järgi pääseb järgmisena sisse tõenäoliselt Enn Eesmaa

- Lauri Laats, asendusliikmed Mustamäel on Arkadi Popov ja tema loobumisel Tiit Terik

- Tanel Kiik, asendusliikmed Põhja-Tallinnas on Oleg Siljanov, Marek Jürgenson

- Vadim Belobrovtsev, asendusliikmed Põhja-Tallinnas Oleg Siljanov, Marek Jürgenson

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.

logi sisse!

undefined

  Telli Äripäev
  Seotud lood

  Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
  Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
  Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
  Euroopa keskpangad tõstsid taas intresse
  Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
  Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
  Fedi intressitõus suunas Wall Streeti neljapäeval kevadisse rohelusse
  Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
  Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
  Reaalajas börsiinfo
  Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
  Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
  Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
  Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
  Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
  Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
  Homme nägin ma Ukrainat!
  Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
  Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
  Konkurentsiamet sunnib Elektrilevi katkestusi kiiremini kõrvaldama
  Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
  Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
  Siseminister Elmar Vaheri kriminaalasjast: puudub kahtlus, et oleks teisi fiktiivseid lähetusi
  Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.
  Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.

  Küpsised

  Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

  Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.