Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tõusvatesse turgudesse tasub investeerida

    Maailma kõige perspektiivikamad turud on Filipiinid, Indoneesia, Lõuna-Korea ja Iisrael. Sellisele järeldusele jõudsid Bankers Trusti (BT) fondihaldurid, kes, nagu ka paljud teised finantsinstitutsioonid, töötasid välja matemaatilise mudeli, mis püüab kvantifitseerida tõusvatesse turgudesse tehtavate investeeringute riski.
    BT mudel võtab arvesse ühelt poolt riigi poliitilise olukorra ning teiselt poolt likviidsuse, arvatava kasvutempo ja teised sellekohased faktorid. USA on nende arvates muutunud juba liiga kalliks.
    Enam ei piisa ainult majandusnäitajate uurimisest. Poliitiline faktor on viimastel aastatel tõestanud end kui tähtsat elementi protsessis «kas ja kuhu teha investeering». Mehhiko kriis käesoleva aasta algul on selle kõige eredam näide.
    Aastatel 1993--1994, kui investorid otsisid USA rahanduspoliitika alternatiive, paiskasid nad tõusvatele turgudele suuri summasid ning lootsid naiivselt, et majanduslik kasv kestab igavesti. Tänaseks on nende silmad avanenud -- poliitika ja majanduse vastastikused mõjud on taas kord päevakorrale kerkinud.
    Eespool mainitud tippturgudel võivad investorid aastas loota 20--30protsendilisele rentaablusele. Nende riikide aktsiaturud on käesoleva aasta jooksul liikunud pidevalt tõusvas joones. Kuigi USA aktsiaturud on ajaloolisel kõrgtasemel, leidub endises kommunistlikus blokis ning teistel tõusvatel turgudel piisavalt väljavaateid.
    Shanghai B-aktsiaturg, mis on avatud välismaalastele, on alates maist suurenenud 26 protsenti. Filipiinid võidavad poolehoidu seoses järskude muudatustega majanduses. Iisraeli aktsiaturg, mis on vee peal püsinud tänu kõrgtehnoloogia osakutele, areneb samuti jõudsalt. Jordaania kavandab Ammani rahandusturgude tardumusest vabastamiseks uut erastamisseadust ning samuti investeeringute ning maksuseadusi.
    Paljude investorite jaoks võrdub mõiste «tõusev turg» Ladina-Ameerikaga. Alates kriisist on Mehhiko presidendi Zedillo valitsus teinud suuri pingutusi, saamaks riigi majaduselule jalgu taas alla. Mexico City väärtpaberiturg on suurenenud 51 protsenti (dollarites) ning valitsus on tagasi pöördunud rahvusvahelisele kapitaliturule.
    Tänu president Fujimori reformidele edeneb Peruu majanduselu jõudsalt. Argentinas on alates märtsist, pärast president Carlos Menemi lubadust hoida peeso jäigalt seotuna dollariga kasvanud Buenos Airese aktsiaturg 70 protsenti ning pangad on tagasi saanud enam kui neli miljardit dollarit hoiustena. Kohalik terase valmistaja Siderca areneb pidevalt: eksport suureneb ning aastane sissetulek suureneb 35 protsenti.
    Seoses muudatustega 80ndate lõpul ning 90ndate algul püüavad kolm miljardit uut potentsiaalset tarbijat siseneda maailma majandusellu. See loob tee investeeringutele sellistesse tähtsatesse tööstusharudesse nagu telekommunikatsioonid, pangandus ja ehitus ning laiatarbekaupade sektor.
    Samal ajal kui Ameerika ja Lääne-Euroopa majandus võib käesoleval aastal kasvada veidi enam kui 2 protsenti ning Jaapan võitleb langusega, ennustab Union Bank of Switzerland Aasia kogutoodangu kasvuks 7,6 protsenti. Tänu Araabia-Iisraeli rahuläbirääkimistele võib selle piirkonna majandus kasvada enam kui 4 protsenti. Isegi Mehhikole, kelle majanduslanguseks ennustatakse 5 protsenti, pakutakse tormilist tõusu 1996. ja 1997. aastal.
    Vaatamata majanduslikule kasvule tõusvatel turgudel on aktsiad ikkagi väga odavad. Näiteks Teléfonos de Mexico, kelle aktsiaid peetakse kõikide tõusvate turgude eestvedajaiks.
    Telmexi Ameerika hoiusertifikaatide (ADR) hinnaks turul on 32 dollarit. See on 56 protsenti madalamal tasemel kui rekordilisel 1994. aastal ning samal tasemel, kui alustati Telmexi aktsiate kauplemisega 1991. aastal New Yorgi fondibörsil. Kuid alates sellest ajast on Telmex paigutanud umbes kümme miljardit dollarit tavalistest telefonidest kuni fiiberoptiliste digitaalvõrkude väljaarendamisse. Praeguse turuhinna juures on kõik need investeeringud saadud justkui ilma rahata.
    Vaatamata Venemaa segasele poliitilisele olukorrale, ebastabiilsele majandusele ning vaaruvale pangandusele, näitab väärtpaberiturg seal üllatavalt sügavat sisu. Mitu maailmanimega investeerimisfondi tunneb elavat huvi maailma ühe suurima autokütuse tootja Lukoili vastu. Ekspertide arvates on perspektiivi ka gaasiaktsiatel.
    Paljud tõusvad turud on piisavalt ebalikviidsed. Selle pärast soovitavad eksperdid ühe riigi investeerimisfondide asemel kasutada nn tõusvate turgude avatud investeerimisfonde, mis paigutavad oma vara mitmele poole üle maailma, mitte ainult ühte riiki või regiooni.
    Suhteliselt odavad investeeringud, väärtpaberid või investeerimisfondid ei kaitse poliitikute tegude eest. Analüütikud on hirmul võimalike poliitiliste segaduste pärast Aasias.
    Veel hiljuti pidasid analüütikud ning investeerimisfondid Indiat ja Taiwani regiooni kullaauguks. Hiina selleaastaste raketikatsetuste tagajärjel Taiwani ranniku lähedal on sealne väärtpaberiturg langenud 40 protsenti. Indias hirmutas valitsev religioosne koalitsioon välismaalasi 2,8 miljardit dollarit maksva elektrijaama ehitamiseks Enroniga sõlmitud lepingu peatamisega.
    Külma sõja lõppedes üritavad Hiina, Jaapan, India, Indoneesia ning ehk ka Venemaa saavutada kontrolli Vaikse ookeani piirkondades.
    Seni pole teada, mis saab Hiinast pärast põdura Deng Xiaopingi surma. Paralleelselt investeeringute rentaablusega suureneb ka risk. Alanevad intressimäärad, inflatsiooni stabiliseerumine ning sissetulekute kasv on andnud tõuke kapitali kasvule.
    Aasiaga samaväärse potentsiaaliga piirkonnaks hinnatakse Lõuna-Aafrikat. Vabanenud apartheidist ning suurema osa maailma vihast, tahab Lõuna-Aafrika luua hiiglasliku äripiirkonna Sahara kõrbest lõunasse. Esialgu on siin puudusteks suurenev kuritegevus ning lõuna-aafriklaste tulevik pärast legendaarset Nelson Mandelat.
    Sama palju, kui on võimalik tõusvatel turgudel teenida, on need seotud ka riskiga. Olgu siinkohal ära toodud mõne eksperdi hinnangud selle kohta, kuhu tasub investeerida ning millest hoiduda või olla ettevaatlik. Mark Breedon Global Privatization Fundist arvab, et alustada tuleks Lõuna-Aafrika terasetööstusest ning Indoneesia ja Lõuna-Korea telekommunikatsiooniettevõtetest. Ettevaatlik peaks olema Ladina-Ameerika, eriti Mehhikoga.
    Hongkongi sõltumatu investeerija Marc Faber soovitab ülisuure riskiga turge, nagu Venemaa nafta- ja gaasiaktsiad ning Põhja-Korea võlad. Enne kui USA väärtpaberiturg ei parane, tasuks teistest arenevatest piirkondadest hoiuda. Eriti skeptiline on Faber Aasia poliitilise olukorra suhtes.
    Laura E. Luckyn-Malone Schroeder Asian Growth and Emerging Market fondist soovitab investeerida Tai ja Malaisia pankade ja elamuehitusaktsiatesse ning Korea kõrgtehnoloogia ja Brasiilia telekommunikatsiooni osakutesse. Ettevaatlik peaks olema Taiwaniga. Sealne turg on küll odav, kui kasiino tüüpi, kus võita on äärmiselt raske.
    Business Weekist refereerinudAsso Lankots
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.