Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna suuremaid kaubamaju ähvardab lähemal ajal sulgemine

  Linnavalitsuse korraldus puudutab suurt hulka Tallinna kauplusi ja kaubamaju, kes on saanud kauplemisloa ilma Tallinna ehitusjärelevalvetalituse kasutusluba omamata. Linnaplaneerimisameti juhataja asetäitja Märt Ilusa sõnul peaks riik omanikke rohkem korrale kutsuma ning võtma kasutusele rangemad meetmed. Tegutsevaid kaubamaju ja kauplusi ohustab kauplemisloa pikendamata jätmine.
  Selleks, et kasutusluba saada, on vaja eelnevalt saada luba linna tuletõrje- ja päästeametist ning töö- ja tervisekaitseinspektsioonist. Tallinna tuletõrje- ja päästeameti peainspektori Igor Volke sõnul pole kümned kauplused taotlenud tuletõrje- ja päästeameti kasutusluba.
  Kuigi tuletõrje- ja päästeamet ei sea endale eesmärgiks kaubamajade sulgemist jõulude eel, ei välista Igor Volke sellist võimalust. «Kui puuduvad nõuetekohased tulekustutussüsteemid ja evakuatsiooniteed, mis võib tihti tähendada kauplusi külastavate klientide elule suurt riski, siis meil lihtsalt ei ole teist võimalust,» kinnitas Volke. «Trahvid, mida võime määrata, on liialt väikesed, et panna omanikke mõtlema oma klientide ja töötajate turvalisuse üle.»
  «Lähiajal on plaanis hakata massiliselt kontrollima loata töötavaid suuremaid kauplusi,» lisas Volke.
  Eesti tööinspektsiooni peatööinspektori Lilia Laursoni sõnul ei tunne ehitajad ja kaupluste omanikud eriti hästi ehitusnõudeid. «Ei mäleta, et ma oleks mõne objekti kasutuselevõtu saanud kinnitada esimese korraga,» rääkis Laurson. «Põhilised probleemid on ebapiisav ventilatsiooni- ja valgustussüsteem ning tööandja töökaitsealane koolitamatus.»
  Laurson lisas, et on omanikke, kes jätavad oma objektid üldse kinnitamata. «Eriti terav on olukord Järve kaubamajaga, mille omanikud on juba pikemat aega hoidunud minuga kohtumast,» lisas Laurson. «Saatsime seetõttu Kristiine linnaosa valitsusele taotluse Järve kaubamaja sulgemiseks. Tavaliselt meie tõttu ükski objekt siiski avamata ei jää, kui omanikud lubavad puudused kõrvaldada ning pole tegemist eluohtlike puudustega.»
  Kristiine linnaosa vanema asetäitja Indrek Soovälja sõnul on linnaosavalitsus andnud nii Järve kui Eks kaubamajale kaks nädalat aega kooskõlastuste saamiseks. «Igat juhtumit peab käsitlema eraldi, kuid enamasti on kõik kauplused vajalikud tingimused täitnud,» lisas Sooväli. «Usun, et ka Järve ja Eks kaubamaja saavad vajaliku loa selle ajaga kätte.»
  Järve kaubamaja juhataja Ene Malmet kinnitas, et väikesed arusaamatused on neil tööinspektsiooniga olnud, kuid ta avaldas lootust, et kahe nädala jooksul probleem laheneb ning kaubamaja ei suleta.
  Viimastel aastatel on Märt Ilusa sõnul kasutusloa puudumine töötavate objektide puhul olnud pidevalt päevakorras, laiema kõlapinna sai probleem alles Viru hotelli kaubanduskeskuse ilma loata avamise tõttu. Igor Volke sõnul tegid tuletõrje- ja päästeameti inspektorid Viru kaubanduskeskust inspekteerides 35 ettekirjutust ja omanikud on asunud intensiivselt puudusi kõrvaldama. «Samas on see töö väga koormav ja mahukas,» lisas Volke.
  Pole võimatu, et 20. novembril suletakse Viru keskuse teine korrus, kui ei suudeta täita Tallinna tuletõrje- ja päästeameti ettekirjutusi. «8. novembril esitasime Viru hotelli esindajatele nimekirja, millised puudused tuleb kõrvaldada 20. novembriks,» rääkis Viru kaubanduskeskust inspekteerinud tuletõrje- ja päästeameti inspektor Vassili Hart?uk. «Kui neid puudusi ei kõrvaldata, siis plommime elektrikilbid kinni, mis sisuliselt tähendab teise korruse sulgemist.»
  Kuigi kaubanduskeskuse omanikele on Hart?uki sõnul tehtud ligi 35 ettekirjutust, tingiksid kaubanduspindade sulgemise viis küsimust, mis võivad osutuda inimestele eluohtlikuks. «Trepikodades ei ole suitsueemaldussüsteeme, puudub avariivalgustus, trepikodade põrandakattematerjal ei vasta nõuetele ja väljapääsud ei ole nõuetekohased,» loetles Hart?uk kõrvaldamist vajavaid vigu. «Lisaks on suur hulk vigu, mis võivad ohtu seada Viru omanike vara. Me nõuame ka nende kõrvaldamist, kuid need ei tähendaks veel kaubanduskeskuse sulgemist.»
  Viru hotelli tegevdirektor Vladimir Saska kinnitas, et 20. novembriks kõrvaldatakse tuletõrje- ja päästeameti ettenäidatud vead.
  Kesklinna valitsuse ettevõtlusosakonna juhataja Tiina Kingi sõnul on nad seni ettevõtjaid-omanikke usaldanud. «Ka Viru keskusest kinnitati meile, et nad kohe-kohe saavad kasutusloa ja seetõttu tulime neile vastu,» rääkis ta.
  Ehitusfirmad kinnitavad, et Tallinna tuletõrje- ja päästeameti ning teiste ametkondade nõudmised on viimase poole aastaga muutunud rangemaks. «Kui varem ei pööratud ehitusel kasutatud materjalidele nii suurt tähelepanu, siis viimasel ajal nõutakse peaaegu iga kasutatud materjali sertifikaati,» lausus Tallinna kaubamaja rekonstrueerimisel osalenud ASi Koger & Sumberg Tallinn tegevdirektor Ilmari Kuusaru. «Kuigi Tallinna kaubamajal ei ole veel kõiki kooskõlastusi, ei tähenda see veel, et ta ei vastaks nõuetele. Projekt kooskõlastati kõigi vajalike instantsidega, kuid ehituse valmimisjärgne üleandmine on veninud. Ametkondi, kellega on vaja kooskõlastada, on palju, ning see võtab aega. Püüame lähiajal kõik korda saada.»
  «Bürokraatia on igal pool ebameeldiv,» lausus Märt Ilus. «Põhjus, miks kauplused kasutusloata töötavad, on hoolimatus ja segadus linnaosades kauplemislubade väljaandmisel. »
 • Hetkel kuum
Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Leedu suurettevõtted odavnesid suure käibega
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Maardu mõisa müük on nurjunud üheksa aastat, hinda langetati kolmandiku võrra
Maardu mõisa ligi kümme aastat müügis hoidnud Eesti Pank korraldab oksjoni, vähendades alghinda pea kolmandiku võrra.
Maardu mõisa ligi kümme aastat müügis hoidnud Eesti Pank korraldab oksjoni, vähendades alghinda pea kolmandiku võrra.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.