16. november 1995 kell 22:00

Maksuameti ja Alexela kohtuvaidlus pooleli

«Aktuaalne Kaamera näitas teisipäeval lõiku intervjuust, mille ma andsin kaks nädalat tagasi pressikonverentsil, kus ma rääkisin maksuameti kohtuvaidlustest, sealhulgas kaks Alexela kohtuvaidlust,» selgitas Ojasalu. Tema sõnul lõikasid saate toimetajad linti niimoodi, justkui oleks ta rääkinud vaid Alexela võlast.

Maksuameti ja Alexela gruppi kuuluvate ettevõtete kohtuvaidlused on kestnud üle aasta. Neist ÜE Alexela õigusjärglase aktsiaseltsiga A.A.S.P. on kohtuasi lõppenud, aktsiaseltsiga Alexela kohtuvaidlus jätkub. Kumbki kohtuvaidlus keerleb selle ümber, kas tegu on välisosalusega aktsiaseltsidega, mille suhtes kehtib tulumaksusoodustus. Maksuamet leiab, et firmade välisosalus pole piisavalt tõendatud ja nad peavad tasuma ettevõtte tulumaksu 1993. aasta eest.

Kohtuvaidlus ÜE Alexela õigusjärglase A.A.S.P.-ga lõppes Tallinna linnakohtus, kus märtsi algul jäeti rahuldamata A.A.S.P. kaebus maksuameti kahe ettekirjutuse peale.

Tallinna halduskohtu otsus on seega seadusjõus ja A.A.S.P. peab maksuametile tasuma võla koos viivistega 11,3 miljonit krooni.

Vahepeal esitasid kaks eraisikust võlausaldajat firma A.A.S.P. vastu pankrotihagi, mille Tartu linnakohus 22. septembril rahuldas. Tartu linna maksuameti direktori Maria Kasendi kinnitas, et nemad esitasid oma nõude A.A.S.P. vastu 11. oktoobril.

Ojasalu sõnul on maksuametil revisjoniandmeid, mis näitavad, et osa A.A.S.P. varast on üle kanditud ASile Alexela. «Selle vara tagasinõudmise osas tuleb pankrotihalduril teha võib-olla kohtulik taotlus. See kõik selgub pankrotiprotsessi käigus,» lisas Ojasalu.

Tartumaa halduskohus leidis 30. juunil 1994, et ASile Alexela laieneb tulumaksusoodustus ja tühistas Tartu maksuameti direktori ettekirjutuse.

Maksuamet nõuab Alexelalt ettevõtte tulumaksu üle kolme miljoni krooni. Järgmised kohtuinstantsid viitasid jõustunud kohtuotsusele ega rahuldanud maksuameti kaebust. Maksuameti esindaja vandeadvokaat Aivar Pilv esitas riigikohtule avalduse kohtuvigade parandamise korras. Riigikohus tühistaski 12. oktoobril Tartumaa halduskohtuniku otsuse.

Järgnevalt esitas Pilv 31. oktoobril riigikohtule teistmisavalduse, milles taotleb tühistada Tartu ringkonnakohtu ja Tartu halduskohtu otsused.

Riigikohtu loakogu pole otsustanud, kas annab teistmisavalduse peale menetlusloa või mitte.

Hetkel kuum