23. november 1995 kell 22:00

Turgudel peeti eile tänupüha

Dollari kurss ei ole USA väliskaubanduse defitsiidi vähenemisest (septembris --0,1% 8,35 miljardi dollarini, Jaapaniga --15,6%, 4,31 miljardi dollarini) hoolimata tõusma hakanud, vaid püsib endiselt veidi ülalpool 1,41 Saksa marka ehk 11,28 Eesti krooni. New Yorgi aktsiaturg aga jõudis kolmapäeval oma kõrgeima väärtuseni: Dow Jonesi tööstuskeskmine ületas 5060 punkti taseme. Eile olid USA turud suletud -- peeti Tänupüha.

Helsingi börs on on pärast suuremat kukkumist veidi kosunud: neljapäeval tõusis HEX-indeks 1832 punktini ehk 1,0%. Soome marga kurss tõusis neljapäeval 2,679 kroonilt 2,681 kroonile. Stockholmi börsi üldindeks jäi 1708 punkti juures praktiliselt muutumatuks. Ericssoni aktsia kallines 2,5 krooni, 152,5 kroonini. Rootsi krooni kurss liikus 1,729 ja 1,735 krooni vahel, õhtul kerge tendentsiga nõrgenemise suunas.

Rubla ja dollari vaheline kurss jäi neljapäevasel Moskva pankadevahelise valuutabörsi oksjonil muutumatuks: 4566 rubla dollari eest.

Uus ametisse määratud keskpanga president Sergei Dubinin töötas varem gaasimonopoli Gazprom, suure eksportööri, juhatuses -- fakt, mida turud võtavad keskpanga kursi lõdvendamise signaalina.

On ju rubla eksportööride arvates püsinud liigagi stabiilsena. Sisemaine kõrge inflatsioon ja dollari muutumatu kurss vähendavad oluliselt eksporditulusid.

Rubla koridori 4300--4900 RUR/USD on kavas aasta lõpul pikendada, kuid täpseid tingimusi veel ei teata. Venemaa keskpanga valuutareservid võrdusid kolmanda kvartali lõpus 5,8 miljardi dollariga, olles seega vaid 10 korda suuremad kui Eesti omad. Osa välisvaluutast, tõsi, on ka rahandusministeeriumi käsutuses. Neid reserve arvatakse olevat siiski piisavad, et rubla kurssi dollari suhtes kontrollida.

Hetkel kuum