26. november 1995 kell 22:00

Riik vähendab oma konkurentsivõimet

Riigile kuuluvate ettevõtete erastamist on päris sagedasti seganud arutelud selle üle, kas kasumiga töötavat riigiettevõtet ikka tasub erakätesse anda -- teenib ju riigikassa nende pealt omanikutulu. Nii kaalutaksegi tõsimeeli, kas müüa ettevõte näiteks saja miljoni krooni eest maha või noppida veel mõne aastaga näiteks kümme miljonit krooni omanikutulu.

Rahandusministeeriumi infotalitus avaldas andmed, mis väga ilmekalt tõestavad, et majanduslikku põhjendust jätta ettevõtted omanikutulu ootuses riigi omandusse on väga raske leida. Nimelt on riik 1995. aasta esimese üheksa kuuga saanud omanikutulu 28,1 miljonit krooni. Nii armetu summa puhul ei saa rääkida märkimisväärsest täiendusest riigieelarve tulude poolele. Pigem on tegemist ettevõtete õigustamatu täiendava maksustamisega, tasuvad ju ka riigifirmad kasumi pealt tulumaksu, omanikutulu tuleb sellele veel lisaks. See rahanatuke, mis riiki küll eriti rikkamaks ei tee, vähendab aga konkreetse firma kasumit ja seega ka investeerimisvõimalusi.

Hetkel kuum