Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi transpordiminister on pahandanud norralasi

  «Stolt Comex Seaway diskvalifitseerimine on jultunud ülesõit nii sellest firmast kui kogu Norra avameretööstusest,» leiab Norra naftafirma Saga Petroleum pressi?eff Andreas Qvale.
  Norralased on kindlad, et Stolt Comex Seaway halvustamine sai alguse Rootsi transpordiministri Ines Uusmanni mõtteavaldustest pärast Estonia katastroofi. Nimelt ütles Uusmann 24. oktoobril 1994. a Rootsi televisiooni saates, et Stolt Comex pole tõsiseltvõetav firma.
  Saates küsiti ministrilt, miks Stolt Comexi poolt katastroofikohale saadetud laevale Seaway Commander ei antud ülesannet surnukehade veest väljatoomiseks, milleks norralased pakkusid oma abi.
  Minister vastas selle peale: «Seda peab tegema tõsine firma. Hukkunute ja nende omaste pealt ei tohiks keegi odavaid punkte teenida.»
  Seejärel küsiti Uusmannilt, et kui ta ei pea Norra firmat tõsiseks, siis missugused on tema arvates tõsised firmad. «On olemas mitu firmat ja kõik need paiknevad ?otimaal Aberdeenis,» vastas ta.
  Saga Petroleumi esindaja Andreas Qvale pani ministri avaldust väga imeks. «Ministri väide tähendab seda, nagu ei tuleks Põhjamerel tegutsevad Norra firmad oma ülesannetega toime. Kuid ma tuletan meelde, et Norra on maailma suuruselt teine naftaeksportöör, edestades Põhjamerel Inglismaad. Norral on naftapuurimisel maailma karmimad nõuded ja Stolt Comex on, nagu kõik teised Põhjamerel tegutsevad Norra ettevõtted, väga tõsine firma, kuuludes omal alal maailma tippu,» ütles Qvale.
  Norra parlamendi liige Thorhild Widvey aga kinnitas: «Rootsi transpordiminister peab oma väidet dokumentaalselt tõestama.»
  Firma Stolt Comex kuulub kuulub Norra börsil noteeritud Stolt-Nielsenile ja tema aastakäive on 2--3 miljardit Norra krooni.
  Estonia katastroofi ajal oli Stolt Comexi laev Seaway Commander just täitnud oma ülesande Põhjamerel ning siirdus omal algatusel õnnetuspaika.
  Pakuti oma abi surnukehade veest väljatoomisel ning Rootsi ja Soome transpordiministeeriumile saadetud kirjas tõestati oma kogemusi, näiteks Norra naftaplatvormiga Alexander Kielland toimunud õnnetuse ajal surnukehade väljatoomisel. Vastust saamata otsustas laev kuuendal päeval lahkuda, kuna pidas asjata ootamist liiga kalliks ning teades Kiellandi-kogemusest, et merehoovused uhuvad surnukehad õnnetuskohast kiiresti eemale.
  Rootslased pidasid seda tolles olukorras aga väljapressimiseks.
  Kui novembris otsustati Estonia vrakki vee all uurida, lubas Stolt Comex need uuringud teha 5,6 miljoni Eesti krooniga, kuid tellimuse sai Briti firma Rockwater, mille pakkumus oli 12 miljonit.
  Ja 21. juunil sai Stolt Comex Rootsi meresõiduametilt vastuseks, et firmal ei lubata osaleda Estonia vraki katmise konkursil. Sel ajal olid loa juba saanud Rootsi firmad NCC ja Skanska. Järeldus on üks: näib, et Rootsi mereamet jagab minister Uusmanni seisukohta, et Stolt Comex ei ole tõsine firma.
  Seni ei ole minister Ines Uusmann vaevunud vastama Rootsi ajalehe Dagens Industri ega Norra nafta- ja energiaministri Jens Stoltenbergi kirjalikele küsimustele, kus tal on palutud oma väiteid põhjendada. DI
 • Hetkel kuum
Rait Kaarma: mis tõi meid siia, viib meid ka edasi – Warren Buffetti eeskujul
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Amazoni konsultant tunnistas süüd altkäemaksuskeemis
Prominentne Amazon.com Inc. konsultant tunnistas end täna süüdi ettevõtte töötajatele altkäemaksu andmises skeemis, mille eesmärk oli anda veebimüüjatele konkurentsieelis, mille väärtus oli prokuröride hinnangul 100 miljonit dollarit, vahendab Yahoo Finance.
Prominentne Amazon.com Inc. konsultant tunnistas end täna süüdi ettevõtte töötajatele altkäemaksu andmises skeemis, mille eesmärk oli anda veebimüüjatele konkurentsieelis, mille väärtus oli prokuröride hinnangul 100 miljonit dollarit, vahendab Yahoo Finance.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda mikski "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Eesti Gaas hakkab Latvijas Gazega lõunanaabrite jaeturul võistlema
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Roheliste erakonna juhatus astub tagasi
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.