• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kontrolliti tsemenditehase juhtkonna laenukasutamist

  Kana sõnul on koostatud programm, mille järgi investeeritakse tsemenditehasesse 578 miljonit krooni. «Sellest summast on juba investeeritud ligi 70%,» lisas Kana. Investeerimisprogramm lõpeb 1997. aastal.
  Kunda-Nordic Tsemendi investeerimisprogrammi finantseeritakse 224 miljoni krooni ulatuses omakapitali maksete arvel, 222 miljoni krooni ulatuses pikaajaliste laenude arvel ja 132 miljoni krooni ulatuses tsemenditehase käibe arvel.
  Pikaajalisi laene on Kunda-Nordic Tsemendile andnud maailmapanga allasutus IFC kuus miljonit dollarit (70 miljonit krooni), Finnfund kolm miljonit dollarit (35 miljonit krooni), Põhjamaade investeerimispank üks miljon dollarit (11,6 miljonit krooni), Eesti investeerimispank üks miljon dollarit (11,6 miljonit krooni) ja Postipankki 9,7 miljonit dollarit (112 miljonit krooni).
  Pärast tsemenditehase renoveerimist on tehase tootmisvõimsus 850 000 tonni tsementi ja klinkrit aastas ning tsemenditootmisest eralduva tolmu kogus alaneb kolmele protsendile võrreldes eelnevaga. Käesoleva aasta toodangumahuks prognoosib Kunda-Nordic Tsement 660 000 tonni tsementi ja klinkrit ning 1995. aasta netokäibeks prognoositakse 260 miljonit krooni.
  Kana rääkis, et tsemenditehase tootmismaht peaks järgnevatel aastatel jääma samale tasemele, nagu see on praegu. «Pärast investeerimisprogrammi lõppu jääb meil mingi varu juhuks, kui ehitusturg Eestis elavneb ja tsemendi tarbimus kasvab,» lausus ta. Praegu turustab tsemenditehas Eestis 20% oma toodangust. Aktsiad on külmutatud
  Eesti riik osaleb Kunda-Nordic Tsemendis RASi Kunda Tehased kaudu, kellele kuulub 49,9% Kunda-Nordic Tsemendi aktsiatest. Firma aktsiakapital on 447 miljonit krooni. Aadu Kana ütles, et kuni investeerimisprogrammi lõppemiseni on Eesti riigi omanduses olevad aktsiad külmutatud ja neid ei saa riik maha müüa.
  Kana sõnade kohaselt loobub riik arvatavasti tulevikus oma osalusest tsemenditehases. Ta lisas, et pärast investeerimisprogrammi lõppu võib riik müüa 10% Kunda-Nordic Tsemendi aktsiatest avalikult. Ülejäänud riigi omanduses olevate aktsiate eelisostuõigus on praegustel aktsionäridel.
  Kana rääkis, et üsna tõenäoline on, et pärast investeerimisprogrammi lõppu müüvad oma osaluse Kunda-Nordic Tsemendis ka IFC (10,5% aktsiatest), NEFCO (5,3% aktsiatest) ja Finnfund (4% aktsiatest). «Arvatavasti ostavad ka need aktsiad ära teised Kunda-Nordic Tsemendi praegused aktsionärid ja kõrvalt kedagi teist firmasse ei lasta,» ütles Kana.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA börsinädala lõpetas tehnoloogiaaktsiate müügilaine
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.