10. detsember 1995 kell 22:00

Eksport Venemaale tuleb litsentsida

Venemaa riiklike kaubandus- ja majandusametkondade esindaja Eestis ning Eesti-Vene kaubavahetust organiseeriva firma ASi Radon-Rosvne?terminal direktor Jevgeni Kondratjev rääkis, et Venemaal anti selle aasta 14. augustil välja tollimäärus, mis lähtuvalt Venemaa tarbijakaitse seadusest kohustab litsentsima kõiki Venemaale eksporditavaid kaupu enne piiriületamist.

«Varem sellist määrust ei olnud ja kui mingit litsentsi vaja läks, saadi see oma kauba jaoks võtta hiljem,» rääkis Kondratjev. «Praegu ilma litsentsita üle piiri ei lasta.»

Kuna Eesti ja Venemaa litsentsiameti vahel ei ole mingeid koostööleppeid sõlmitud ning samuti puudub Eestis Venemaa litsentsiameti sertifikaati omav labor, kes võiks siin Venemaale suunduvaid kaupu litsentsida, tuleb seda teha Venemaal.

Kaupa aga ei saa Venemaale litsentsimata viia, osutab Kondratjev ummikteele, mis tabab Eesti eksportijat. «Siin peaksid Eesti ja Venemaa omavahel kokku leppima,» märkis Kondratjev.

Ta lausus, et kuna tegemist on praegu Eesti eksportijate jaoks tõsise probleemiga, korraldab AS Radon-Rosvne?terminal neljapäeval litsentsimise ja tolli probleeme käsitleva seminari, kus annavad nõu spetsialistid Venemaa tolli- ja litsentsiametist.

Hetkel kuum