Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Persson -- vastu tahtmist peaministriks

  Kogu poliitilise karjääri jooksul on Perssonit kritiseeritud tema buldooserliku tegevusstiili pärast. Ajal, mil ta sai rahandusministriks ja Rootsis valitsevad kõrged intressid, suur tööpuudus ning kroon on nõrk, annab karmi kokkuhoiu poliitika aga häid tulemusi.
  Göran Perssonit on hüütud selleks-kes-otsustab, Katrineholmi Staliniks ja kuningaks ning Vingåkeri (sünnikoht -- toim) Machiavelliks. Rootsis öeldakse, et Persson ei jää poliitilises kavaluses Machiavellile sugugi alla. Tema lemmikvõtteks on sõlmida poliitiliste vastastega laialivalguv põhimõtteline kokkulepe, millele ta praktilises poliitikas annab hoopis uue ja üllatava sisu ning mida opositsioonil on pärast väga raske arvustada.
  1949. aastal sündinud Perssoni sotsiaaldemokraatlike vaadete juured on pärit kodunt -- tema isa oli ehitustööline ja sotsialistlikud põhimõtted olid kodus populaarsed. Pärast keskkooli keskpärast lõpetamist õppis Persson sotsioloogiat ja riigiõigust Örebro kõrgkoolis. 22aastaselt valiti ta Katrineholmi kommuuni volikogu liikmeks ja sealt algas tema kiire poliitiline karjäär.
  30aastaselt sai Perssonist parlamendiliige ja Katrineholmi kommunaalnõunik. Aastail 1989--1991 oli Persson Ingvar Carlssoni valitsuse haridusminister, kellel tuli pareerida õpetajate streike. 1991. aastal naasis Persson parlamenti, kus ta sai sotsiaaldemokraatliku partei liidriks majandusküsimustes. Pärast erakonna võitu eelmise aasta parlamendivalimistel asus Persson rahandusministriks.
  Perssoni majanduspoliitikat on palju kritiseeritud isegi tema enda erakonnas. Majandusringkondadele on aga tema kindlakäeline säästupoliitika meeltmööda. Oma vaadetelt kuulub Persson erakonna paremtiiba.
  Kuni viimase hetkeni partei liidriks ja peaministriks saamise vastu olnud Persson on kaks aastat tagasi öelnud: «Ma olen partei juhiks liiga laisk.»
  «Perssonist saab suurepärane Rootsi peaminister. Tänu tema tööle on Rootsi majanduse olukord sedavõrd paranenud, et see on äratanud imetlust väljaspool Rootsi piire,» väitis Norra sotsiaaldemo- kraatliku töölispartei aseesimees Jens Stoltenberg.
  Taani rahandusminister Mogens Lykketoft kinnitas, et ta austab Perssonit isiksusena ja imetleb tema tohutut tööd Rootsi majanduse taas jalule aitamisel.
  Islandi sotsiaaldemo- kraatliku partei juht Jon Baldvin Hannibalsson peab valikut suurepäraseks. Tema meelest on Perssonil suured teadmised ja piisavalt poliitilist julgust.
  Euroopa Liidu komisjoni rahandusvoliniku Yves-Thibault de Silguy arvates kergendab Perssoni tundmine rahandusministrina temaga koostööd edaspidi, kui ta saab peaministriks. Talle ei meeldi ainult, et Perssoniga ollekse eri meelt küsimuses, kas Rootsi parlament on Rootsi saamisel valuutaliidu liikmeks viimane otsustav instants või mitte. DI
 • Hetkel kuum
Tehtagu nüüd kestliku kahanemise otsused ära. Efektiivne olek on toimetulek!
Võimalik, et omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksumäära tõstmine oleks tõepoolest mõistlik ja õiglane, ent praegust olukorda tuleks ikkagi ära kasutada selleks, et langetada juba ammu tegemist vajanud kärpeotsused, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Võimalik, et omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksumäära tõstmine oleks tõepoolest mõistlik ja õiglane, ent praegust olukorda tuleks ikkagi ära kasutada selleks, et langetada juba ammu tegemist vajanud kärpeotsused, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Lagarde: ärge kahelge meie sihikindluses, me pole lõpetanud
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Meta aktsia ralli pani Nasdaqi hüppama
Nasdaqi liitindeks kihutas täna üle kolme protsendi kõrgemale kui Meta Platformsi tulemustele järgnenud ralli lisas aktsia hinnale pea veerandi.
Nasdaqi liitindeks kihutas täna üle kolme protsendi kõrgemale kui Meta Platformsi tulemustele järgnenud ralli lisas aktsia hinnale pea veerandi.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Juhtimises on coaching nõu ja tagasiside andmisest tulemuslikum
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Raadiohommikus: värske investorite TOPi põnevamad paljastused
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.

Olulisemad uudised

Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.