14. detsember 1995 kell 22:00

Persson -- vastu tahtmist peaministriks

Kogu poliitilise karjääri jooksul on Perssonit kritiseeritud tema buldooserliku tegevusstiili pärast. Ajal, mil ta sai rahandusministriks ja Rootsis valitsevad kõrged intressid, suur tööpuudus ning kroon on nõrk, annab karmi kokkuhoiu poliitika aga häid tulemusi.

Göran Perssonit on hüütud selleks-kes-otsustab, Katrineholmi Staliniks ja kuningaks ning Vingåkeri (sünnikoht -- toim) Machiavelliks. Rootsis öeldakse, et Persson ei jää poliitilises kavaluses Machiavellile sugugi alla. Tema lemmikvõtteks on sõlmida poliitiliste vastastega laialivalguv põhimõtteline kokkulepe, millele ta praktilises poliitikas annab hoopis uue ja üllatava sisu ning mida opositsioonil on pärast väga raske arvustada.

1949. aastal sündinud Perssoni sotsiaaldemokraatlike vaadete juured on pärit kodunt -- tema isa oli ehitustööline ja sotsialistlikud põhimõtted olid kodus populaarsed. Pärast keskkooli keskpärast lõpetamist õppis Persson sotsioloogiat ja riigiõigust Örebro kõrgkoolis. 22aastaselt valiti ta Katrineholmi kommuuni volikogu liikmeks ja sealt algas tema kiire poliitiline karjäär.

30aastaselt sai Perssonist parlamendiliige ja Katrineholmi kommunaalnõunik. Aastail 1989--1991 oli Persson Ingvar Carlssoni valitsuse haridusminister, kellel tuli pareerida õpetajate streike. 1991. aastal naasis Persson parlamenti, kus ta sai sotsiaaldemokraatliku partei liidriks majandusküsimustes. Pärast erakonna võitu eelmise aasta parlamendivalimistel asus Persson rahandusministriks.

Perssoni majanduspoliitikat on palju kritiseeritud isegi tema enda erakonnas. Majandusringkondadele on aga tema kindlakäeline säästupoliitika meeltmööda. Oma vaadetelt kuulub Persson erakonna paremtiiba.

Kuni viimase hetkeni partei liidriks ja peaministriks saamise vastu olnud Persson on kaks aastat tagasi öelnud: «Ma olen partei juhiks liiga laisk.»

«Perssonist saab suurepärane Rootsi peaminister. Tänu tema tööle on Rootsi majanduse olukord sedavõrd paranenud, et see on äratanud imetlust väljaspool Rootsi piire,» väitis Norra sotsiaaldemo- kraatliku töölispartei aseesimees Jens Stoltenberg.

Taani rahandusminister Mogens Lykketoft kinnitas, et ta austab Perssonit isiksusena ja imetleb tema tohutut tööd Rootsi majanduse taas jalule aitamisel.

Islandi sotsiaaldemo- kraatliku partei juht Jon Baldvin Hannibalsson peab valikut suurepäraseks. Tema meelest on Perssonil suured teadmised ja piisavalt poliitilist julgust.

Euroopa Liidu komisjoni rahandusvoliniku Yves-Thibault de Silguy arvates kergendab Perssoni tundmine rahandusministrina temaga koostööd edaspidi, kui ta saab peaministriks. Talle ei meeldi ainult, et Perssoniga ollekse eri meelt küsimuses, kas Rootsi parlament on Rootsi saamisel valuutaliidu liikmeks viimane otsustav instants või mitte. DI

Hetkel kuum