21. detsember 1995 kell 22:00

Pühademeeleolu valuutaturgudel

Dollari kurss Saksa marga suhtes püsis reedel 1,440 DEM/USD ehk 11,52 krooni piirimail.

Suurem üles- või allapoole liikumine on analüütikute arvates vähetõenäoline, sest muutustele järgneb kiiresti kasumivõtmine. Turgudele hakkab vaikselt laskuma pühademeeleolu, aktiivsus väheneb. Kui diskussioonid USA eelarve üle lõpuks läbi saavad, võib oodata ajutist elavnemist.

Soome mark seisis eile tavapärasel tasemel, 2,645--2,651 krooni, ent Helsingi börsi üldindeks tõusis päevaga 2,65%, 1678 punktini. Nokia aktsia, mis on suuremast mõõnast üle saanud, jätkas pärast New Yorgi börsi tõusu ka Helsingis. Nokia A aktsia kallines eile 7%, 162 margani. See on aga vähem kui pool aktsia omaaegsest tipphinnast.

Rootsi kroon liikus 1,726 ja 1,737 Eesti krooni vahel, kerge tendentsiga nõrgenemise suunas. Stockholmi börsi tõus oli tunduvalt väiksem, umbes 0,6%, 1658 punktini, sest Ericssoni aktsia kallines vaid 4%, 130 kroonini. Rubla kallineb tasapisi

Rubla kallines neljapäeval Moskva pankadevahelisel valuutabörsil ühe punkti võrra väärtuseni 4643 rubla dollari eest. Oksjoni maht oli 72,32 miljonit dollarit, keskpank ostis börsil 31,10 miljonit, et ühtlustada nõudmist ja pakkumist. Valuutaturul rubla tugevnemine jätkus: «tänased» rublad olid kursiga 4613--4617, «homsed» rublad aga 4625--4627 RUR/USD. Venemaa keskpank kujundab küll hommikul Moskva börsi hindu, ent ei osale hilisemal valuutaturul. Nõudlus aasta lõpus rublade järele tõstis üleööintressi 30--60 protsendini.

Viimases järjekorras kolme Balti riigi hulgas tabas pangakriis Leedut: suurima kommertspanga -- Leedu aktsia-innovatsioonipanga -- tegevus on peatatud.

Leedu liti kurss on teatavasti fikseeritud dollari suhtes 1 USD = 4 litti. Siiamaani on nii Eesti kui Läti raskustest välja rabelenud ilma rahvuslikku valuutat devalveerimata. Loodame, et nii läheb ka Leedul.

Kulla hind on viimaste päevadega kergelt tõusnud, neljapäeva õhtupoolikul oli kulla spot-hind 388,5 dollarit untsist.

Hetkel kuum