Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Väikepangad kriisiolukordades edukamad

    Rääkides panganduskriisidest üleminekumajandusega riikides, siis siin on riskid eriti suured, majanduslangus äärmiselt järsk, sotsiaalsed pinged hästi kõrged, mistõttu suurpanga krahh võib olla ühiskonda juurteni raputav probleem. Seetõttu pole imestada, et Läti valitsus lubas Baltija Panga deposiite 150--200 miljonit latti (viis miljardit Eesti krooni) 300--500 000 väikehoiustajale korvata. Samuti tekitas Eestiski palju poleemikat Eesti Panga 1994. aasta kahjum, mille põhiosa moodustasid UBB ja PEAPi ühendamiseks Põhja-Eesti Pangaks suunatud rahasüstid.
    Üleminekumajandusega maades on olukord eriti traagiline, sest riik on veel vaene ja tal ei jätku vahendeid isegi esmavajaduste katteks ja tundub liigse luksusena maksumaksjate rahast pankurite möödalaskmiste kinnimaksmine. Väikeste pankade puhul võib aga riik ja keskpank rahulikumalt kõrvalt vaadata. Näiteks Otepää Ühispanga, Lõuna-Eesti Arengupanga, Lääne-Eesti Panga jt väikepankade pankrotid sai lõpetada ilma suurema surveta nende võlad riigi poolt kinni maksta.
    Ka Norra professor John Skår jõudis Norra panganduskriisi uurides olemasoleva pangateooria paikapidavuse osas kurbadele järeldustele. Riski käitumise ja juhtimise alasel esimesel rahvusvahelisel seminaril Stockholmi ülikoolis 12.--14. juunini 1995 ütles ta oma sõnavõtus, et Norra panganduskriis näitas ilmekalt, et pankade konkurentsivõime üldtunnustatud indikaatoreid, sh suur bilansimaht, suur turuosa, täielik teenustepakett, rahvusvahelistumine ja teiste pankade eeskujude järgimine on osutunud lihtsalt ilusateks müütideks. Ilmselt vajab pikemat põhjendamist, miks kiire areng mõnda panka nõrgestab, kuid tegelikkus ju kinnitab seda. Näiteks 1991/1992 olid Eestis kiirema kasvuga pangad Tartu Kommertspank ja UBB, kes omavahel sel ajal võistlesid. Pärast nende krahhi algas Sotsiaalpanga bilansimahu tormiline kasv. Arvatavasti pole rohkem näiteid vaja tuua.
    Sellel, et väikepangad kriisiolukordades on elujõulisemad, on mitmeid objektiivseid põhjusi ehk eeliseid. Nimetaksime siin asjaolu, et oma väiksuse tõttu on nad mobiilsemad ja suudavad kiiremini muutuvas turusituatsioonis ümber orienteeruda.
    Väikepangad ei ole klientidest ja turul toimuvast ka sel määral võõrandunud kui suurpangad. Nad tunnevad enamikku klientidest ja nendega seotud riske vahetult ja ei pea lootma oma otsustustes valdavalt turu makroanalüüsile ja ametlikule statistikale. Samuti on väikepankadel vähem omanikke, mistõttu nende mõju panga juhtimisel on suurem ja tihti on omanikud ka tööl juhtivatel ametikohtadel pangas. Väikepangad ei pea tegema ka suuri innovatsiooni- ja turvakulutusi. Esiteks on nende struktuur lihtsam ja teiseks ei ole see rahaliselt neile jõukohane. Väiksuse tõttu ei saa nende töötajad ka väga vabalt spetsialiseeruda, vaid peavad mitmesuguste küsimustega tegelema. Seetõttu nende tervikutunnetus on parem.
    Norra panga uurija A. A. Berg jõudis Põhjamaade panganduskriisi uurides järeldusele, et pankade liiga suur kapasiteet teeb pangateenuste hinnad kõrgemaks, kui klientidelt võimalik küsida, mistõttu suurpankade kasumid hääbuvad. Ja tõsi -- sel ajal kui Põhjamaades suurpangad tootsid miljoneid ja miljardeid kahjumeid, olid paljud väikepangad kasumis. Seega pankade kontsentratsioon tõstab pangateenuste hindade taset, mis kindlasti mõjub häirivamalt panga klientidele kui panga omanikele ja töötajaskonnale. Seevastu väikepankade olemasolu on üheks hinnatõusu vähendavaks teguriks.
    Väikepankadel on suurpankadega võrreldes ka teatud nõrkused. Neil ei ole piisavalt tööjõudu ja raha, et turu riske analüüsida. Väiksuse tõttu ei suuda nad turge ja ametivõime endale soodsas suunas mõjutada. Ni?ipankadena võib mõne konkreetse ni?iga (nt põllumajandus) seotud riskide nivoo oluline tõus neile hukatuslikult mõjuda. Samuti eelistavad kliendid samadel tingimustel reeglina suurpanku, mistõttu konkurentsis püsimiseks on väikestel tarvis rohkem pingutada.
    Soome Panga nõunik Ralf Pauli ongi tõdenud, et väikeste ja keskmiste pankade ühinemise üheks teguriks on soov pääseda suurpankade rühma, kus võimalused saada raskuste puhul keskpanga toetust on suuremad. Soome Panga peajuhataja Sirkka Hämeläinen ongi pangakriisi ühe õppetunnina välja toonud pankade segased omandisuhted. Teiste sõnadega asjaolu, et suurpankade omanikud võivad julgemini riskida, sest kasum sellest läheb nende tasku, aga võimaliku kahjumi katab keskpank. Kohustuslik hoiusekindlustussüsteem võiks suurpankade selle eelise kaotada, juhul kui kindlustustariife ei varieerita väikepankade kahjuks.
    Ilmselt pääsevad väikepankade eelised kriisiolukordades rohkem mõjule kui nende puudused. On ju kriisiolukordades riskid tihti äraarvamatud ja juhitamatud. Parema mõistmise huvides võiks väikepankade taktikat võrrelda jänese omaga, kes pidevalt peab olema valvel, et põgenemisega oma nahka päästa. Suurpangad seevastu võivad oma jõule lootes lõvi kombel tukkuda. Tõelise ohu korral, näiteks tulekahju preerias, võib lõvi oma taganemisega aga hiljaks jääda, samal ajal kui jänes, olles kogu aeg valvel, tõenäoliselt märkab ohtu varem.
    Eesti majandusreformid ja nende põhisisuks olnud üleminek käsumajanduselt turumajandusele tingisid uue pangasüsteemi loomise, mille peasuunaks oli riiklikelt pankadelt äripankadele üleminek. Kahjuks on panganduskriiside ületamiseks ka vastassuunalisi otsuseid tehtud. Praegu on valitsus ja Eesti PEPi, Eesti Hoiupanga ja mitme teise panga osanikeks hakanud.
    Loomulikult olid reformide algetapil loodud pangad kapitali puuduse tõttu algul väikesed. Nende reaalväärtust sõi armutult ka üleminekuprotsessidega kaasnenud hüperinflatsioon. Seetõttu tundub isegi tagantjärele õigustatud olevat üle 40 finantsrühmitusele panga asutamisloa andmine Eestis. Et osa nendest ei suutnud konkurentsis vastu pidada, pole traagiline. Aastatel1980--1990 kogu maailmas alustanud väike- ja keskmise suurusega ettevõtetest lõpetas viie aasta jooksul krahhiga 50--60%.Vaatamata ülimalt sügavale majanduskriisile, oleme Eesti väikepankade pankrottidega viimase viie aastaga maailma keskmisel tasemel, jäädes alla näiteks Singapurile. Kokkuvõtteks võib konstateerida, et nii Eesti seitsme aasta kogemused kui ka Põhjamaade pangakriisid näivad rohkem kinnitavat kui ümber lükkavad väidet, et väikepangad on krediidiasutuste süsteemis vajalikud, piisavalt elujõulised ja kriisiolukordades isegi suurpankadest edukamad.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.