5. veebruar 1996 kell 22:00

Kindlustusseltse liiga palju?

Ma arvan, et Eesti turul on hetkel kindlustusseltse küll liiga palju. Hiljuti jõudsin tagasi Leedust, mis on kolm korda Eestist suurem riik. Seal on umbes 40 kindlustusseltsi Eesti kahekümne kolme või nelja vastu. Siit tuleneb, et kasvõi Leeduga võrreldes on meil kindlustusseltse palju. Minu arvates piisaks Eesti turu tarbeks kümnest seltsist täiesti. Ma ei ole muidugi mingi hiromant, aga arvan siiski, et 1996. aastal peaks mõnede kindlustusseltside ühinemine aset leidma. Aga seda ei julge ma küll öelda, kas sarnaselt pangandusturule ka mõned kindlustusseltsid päris ära kaovad.

Ei arva, et kindlustusselt-se liiga palju on. Eesti turule mahuks mõni kindlasti veel. Tööd on ju ka palju tegemata, palju asju on veel kindlustamata. Pakume küllalt spetsiifilist, seega kitsast kindlustust -- tööstuskindlustust ja mõistagi tahame olla kõige paremad. Praegu olemegi oma segmendis kõige suuremad, kuigi me muidu ei ole üldse suur selts. Teisalt on siin hõlvamata ni??e, nagu näiteks vastutuskindlustus. Kuid kui enamik seltse pakuvad sarnaseid kindlustusliike, siis on Eestis neid tõesti liiga palju. Oma turuosa pärast me ei muretse, nagu kasvab Eesti tööstus, kasvame ka meie.

Kui arvestada Eesti turu suurust, siis on ka üks selts liiga palju. Kus on see mõõdupuu? Kui rääkida tegelikkusest, siis on üks neli-viiskümmend protsenti seltse üleliigsed. Ühegi seltsi kadumisse ma ei usu. Mis puutub ühinemisse, siis praegused seltsid pole oma struktuuri ülesehituselt veel valmis vabatahtlikuks ühinemiseks. Kohustusliku kapitali nõue on ikkagi pealesurutud. Põhimõtteliselt ei saagi ükski selts kõrbeda, kui neil on korralikud edasikindlustuslepingud ja nii võib 100 000se kapitaliga, kus omavastutuse määr on vaid mõni tuhat krooni, rahulikult tegutseda.

Põhimõtteliselt neid on palju, aga arvan, et lähima kahe-kolme aasta jooksul mingit totaalset ühinemist kindlasti ei toimu. Turgu jätkub praegu veel kõigile. Praegu peaksid kõik seltsid uue aktsiakapitalinõudega toime tulema. See viis miljonit krooni ei ole palju. Kindlustusvõtjate armee kasvab. Kuigi statistika andmeid pole käepärast, on täna põhivarad kindlustanud 5--10% ettevõtteist. Ülejäänud 90% on päris palju, et meid kõiki ära toita. Meie kindlustusturg on nii noor, et ei kannata ühegi seltsi pankrotti välja. Kui see juhtub, siis pühitakse turg Eesti firmadest puhtaks.

Hetkel kuum