6. veebruar 1996 kell 22:00

Soome teeb lõpu oma kodanike viinaturismile

Sisuliselt tähendab see viina ja õlle sisseveo piiramist Eestist ja Venemaalt. Impordikeeld peaks jõustuma juba eeloleval kevadel.

Uue korra kohaselt ei tohi välismaalased Soome alkoholi tuua, kui reis ei kesta üle kolme päeva. Soomlased ei või alkoholi kaasa tuua lühiajalistelt reisidelt. Kui kaua kestab lühiajaline reis, on valitsusel veel otsustamata.

Kange alkoholi ja õlle sissevedu Eestist ning Venemaalt on tõsine probleem Soome majanduse jaoks. Soome alkoholimüüjad on selle tõttu aasta jooksul kaotanud umbes 800 miljonit marka. Eriti ilmekalt kajastub viinaturism Soome riikliku alkoholimonopoli Alko läbimüügis. Kui alkoholi sisseveole lisada tubakatooted, kasvab näitaja miljardi margani.

Soome riigiametnike hinnangu järgi ei ole impordikeeld vastuolus Euroopa Liidu seadustega. Euroopa Liidu tollimääruses on kirjas, et kui avalik kord, turvalisus või tervishoid satuvad ohtu, võib riik tollivabadust piirata.

Soome valitsus on otsuse teinud. Kui Euroopa Liidul on sellega probleeme, tuleb küsimust arutada, teatas valitsus.

«Viinarallil» on ka moraalne ning juriidiline aspekt. Alkoholi sisseveoga kaasnevad sageli salakaubandus ning muud seadusevastased teod. Alkoholi sissevedu ning sellega seotud kuritegevus on valitsuse hinnangul muutunud nii ohjeldamatuks, et piirangud on paratamatud.

Õllekaste järel vedavad soomlased ei ole Soome riigile ka kuigi heaks reklaamiks. Soomlaste selline käitumine välismaal on tihtipeale tekitanud nende suhtes tõrjuva hoiaku.

Soome valitsuse otsus toob muu hulgas peavalu ning probleeme ka Helsingi ja Tallinna vahelisele laevaliiklusele, sest alkoholi ostma sõitnud ühepäevareisijate osakaal laevafirmade reisijate hulgas on olnud väga suur. Seega puudutab otsus laevafirmasid majanduslikult.

Kuigi Soome valitsuse otsust alkoholi sisseveo kohta oli ammu oodata, hellitasid paljud siiski lootust, et Tallinna--Helsingi liinil see ei kehti, kuna Tallinna ei ole võimalik sõita mitu korda päevas.

Seni on ühepäevased viisavabad reisid Tallinna olnud Soomes eriti populaarsed. STT-BNS

Hetkel kuum