7. veebruar 1996 kell 22:00

Taebla tehas Rootsi talunikele

Farm Plant Eesti ASi esindaja Leo Virta märkis, et ta ei taha Taebla jõusöödatehase tulevikuplaanidest rääkida enne erastamisagentuuriga sõlmitava ostulepingu jõustumist. «See tehas on liiga väike, et Eesti jõusöödaturgu katta,» rääkis Virta. «Alguses kavatseme toota küll üksnes kohalikule turule.»

Kaks aastat Eestis jõusöödakontsentraate vahendanud Farm Plant Eesti, kelle emafirma LRF kuulub Rootsi talunike ühistutele ja kontrollib väidetavasti rohkem kui poolt Rootsi jõusöödaturust, peab esimese sissemakse kokkulepitud ostusummast tasuma hiljemalt 19. veebruaril. RASi Taebla Jõusöödatehas müügileping jõustub pärast sissemakse tegemist.

Taebla jõusöödatehase direktor Jaak Melles, kes osales samuti tehase erastamiskonkursil, ei olnud ettevõtte perspektiividest rääkides eriti optimistlik. Ta möönis, et ASi Jarmi pakkumuses, mida ta esindas, pakuti jõusöödatehase erastamise eest viis miljonit krooni. Pakkumus sisaldas tingimust, et riik garanteerib raudtee käigusoleku.

«Ilmselt ületas meie pakkumus rootslaste oma,» lausus Melles. «Me olime nõus aastas investeerima kaks miljonit krooni ning parandama ka raudteed, kuid erastamisagentuur ei andnud tagatist.»

Mellese sõnutsi ei ole Taebla jõusöödatehasel ilma raudteeta erilist perspektiivi, rootslased otsivad aga Eestis tootmisvõimalusi, sest siin on madalam maksukoormus.

Taebla jõusöödatehas ehitati 1985 ligi 5 mln USD eest ja see on Mellese hinnangul üks modernsemaid jõusöödatehaseid Põhjamaades. Tehase projekteeritud tootmismaht on 100 000 tonni jõusööta aastas. Taebla jõusöödatehase mullune käive ulatus 12 mln kroonini ja tootmismaht oli 10 000 tonni.

Hetkel kuum