14. veebruar 1996 kell 22:00

Vilosiuse novaatorlik temp

Sotsiaalminister Toomas Vilosius on ette valmistanud sotsiaalkindlustuse seaduse eelnõu, mille kohaselt ei tule maksta sotsiaalmaksu palga sellelt osalt, mis ületab 30 alampalka ehk 20 400 krooni.

Keskmise töövõtja jaoks ei tähenda see suurt midagi, sest sellise deklareeritud palganumbriga kodanike on Eestis umbes tuhatkond. Aga tööandja ja firmas töötava aktsionäri jaoks on see suur võit.

Näiteks 30 000 kroonise palga juures hoiab tööandja kokku 6000 krooni, selle saab tulumaksu osa maha lahutades tippjuhi palgale juurde liita. Aktsionär ei pea aga oma palgaraha dividendide kaudu ümber kantima.

Ka riik ei kaota sellest sisuliselt midagi, sest nimetatud iskute arv on väike ja sotsiaalmaksu ei pea maksma piiri ületavalt summalt, piirini aga küll. Seepärast peaksid ka reformistide koalitsioonipartnerid, silmas pidades langevat populaarsust, inimsõbralikku ettepanekut toetama.

Hetkel kuum