26. veebruar 1996 kell 22:00

Riik müüb oma osaluse sanatooriumides

Kui sanatooriumide praegused osanikud ei soovi aktsiaid meie pakutud hinnaga osta, siis saame aktsiad panna avalikku müüki, rääkis Sarnet.

EEA nõukogu otsuse kohaselt ei kuulu erastamisele sotsiaalkindlustusameti paariprotsendiline osalus sanatooriumides. Sarnet põhjendas seda sooviga, et sotsiaalkindlustuse raha ei kasutataks mingil muul moel. «Nemad on selle eest maksnud ja taasriigistamise loogika alusel peaks see osa siis neile jääma, muidu oleks tegemist sotsiaalkindlustuse raha ümberpumpamisega teistesse fondidesse, näiteks Hüvitusfondi,» põhjendas ta.

Sarnet lausus, et momendil ei ole sanatooriumid riigi osalusi vaidlustanud, küll aga võib see küsimus hindamise ajal üles kerkida. «Kui pooled kokkuleppele ei jõua, tuleb asi vaidlustada kohtus,» lausus Sarnet.

Värska sanatooriumi peadirektori Vello Saare sõnutsi on aga nemad riigi 43,3% osaluse sanatooriumis vaidlustanud. «Riik on aktsiad enda omaks lugedes toiminud seadusevastaselt,» lausus Saar. «Võib-olla on see väga rängalt öeldud, aga meie arvamus on selline, et riik ei ole siia kopikatki sisse pannud.»

Saare sõnul on omal ajal Värska sanatooriumisse raha paigutanud kolhooside nõukogu. «Üldiselt suudame me tõestada, et see ei olnud riiklik institutsioon,» lausus ta. «Me peaksime EEA käes olevad aktsiad mitte millegi eest kätte saama,» selgitas ta enda seisukohta Värska sanatooriumi erastamisest.

Narva-Jõesuu Sanatooriumi ASis kuulub riigile 27%. Sanatooriumi direktori Arno Miti sõnul ei ole nendele EEAst erastamise kohta veel ühtegi dokumenti jõudnud. «Mõtteid on erastamisagentuuril olnud mitmesuguseid, milline see viimane variant on, ei tea,» lausus ta.

Meie tahtsime aktsiad raha eest välja osta, rääkis Mitt. «Seetõttu palusime regionaalministrit teha meile õiglane vastuvõetav hind,» lisas ta.

Selle kohta, milline on vastuvõetav hind, lausus Mitt: «Äri on äri, ma arvan, et erastamisagentuur tahab aktsia eest paar tuhat kindlasti saada.» Praegu on ühe aktsia nominaalväärtus 100 krooni.

Narva-Jõesuu Sanatooriumi ASi aktsiakapital on 380 000 krooni, aktsionäre on ligi 300. «See on ikka veel suur kolhoos ja ega siin õiget peremeest ei ole,» tõdes Mitt.

Sanatooriumi Tervis peaarsti Vello Muliini sõnul tegid nemad EEA-le ligi aasta tagasi ettepaneku müüa EEA käes olevad aktsiad aktsiaseltsile Tervis. Tervisel on praegu aktsionäre üle 200, üksikisikutele kuulub vaid ligi 4% aktsiatest. Sanatooriumi aktsiakapital on veidi üle miljoni krooni.

Kuressaare sanatooriumi juhataja Enn Rattau ei soovinud sanatooriumi erastamist esialgu kommenteerida, kuna temani ei olnud EEAst informatsioon erastamise kohta veel jõudnud. «Ükskord tuleb riiklik osa niikuinii erastada,» lausus ta.

Hetkel kuum