5. märts 1996 kell 22:00

Alkohol läks kaduma

Tallinna ringkonnakohus arutas eile tolliameti apellatsioonikaebust, millega vaidlustati ASile Baluris linnakohtus väljamõistetud nõue 640 000 krooni ulatuses tolli hoiuplatsilt kaduma läinud alkoholilasti eest.

Mullu kaebas AS Baluris tolliameti kohtusse, nõudes kadumaläinud alkoholi eest enam kui 1,7 mln krooni. ASi Baluris ja tolliameti vaidluse põhjustasid kaks vahejuhtumit. Esimesel juhul plommiti piiril imporditud alkoholilast ning see seisis mõnda aega tolli hoiuplatsil. Kui kaubale järele tuldi ja tollilattu sõideti, siis tuvastati vahe saatekirjas märgitud ja tegeliku kaubakoguse vahel. AS Baluris leidis, et kauba osalises kadumises oli süüdi toll.

Teisel juhtumil saabus alkoholikoorem Eestisse lõplikult vormistamata dokumentideta. Auto pargiti dokumentide vormistamiseni ajutiselt tolli hoiuplatsile, kust alkohol ära varastati.

Balurise esialgse võlanõude arvutamisel olid alkoholi importijad lisanud kadumaläinud alkoholi hinnale veel veokulud ning pangalaenu, mis võeti alkoholi ostmiseks. Linnakohus leidis , et esimesel juhul ei saa tolli süüdistada. Teisel juhul otsustas linnakohus, et alkoholikoorem läks kaduma ajal, mil kaup oli tolli valduses. Veokulu ja firma võimalikku kaotust pangalaenuga seoses kohus arvestanud ning mõistis tolliametilt ASi Baluris kasuks välja 640 000 kr.

Eilsel ringkonnakohtu istungil vaieldi, milline on hoidja vastutus. Kohus langetab otsuse 14. märtsil. ÄP

Hetkel kuum