7. märts 1996 kell 22:00

Venemaa pangad muutuvad

Hiljuti Venemaa keskpanga juhatajaks nimetatud Sergei Dubinin on alustanud ulatuslikku pangandusreformi, millega loodetakse lähema kolme aasta jooksul võtta Venemaa pankades kasutusele lääne standardid kapitali adekvaatsuse, likviidsusnormide ning riskijaotuse alal.

1995. a tühistati 12 protsenti Venemaa 2600 panga litsentsidest ning järgnevatel aastatel kaotab prognoosi kohaselt litsentisi veel 20--30 protsenti panku.

Pangad, mis seni teenised suurema osa kasumist valuutakursside ja valitsuse võlakirjadega spekuleerides, on kaotanud oma peamised tuluallikad. Rublakoridori kehtestamine lõpetas valuutaspekultasioonid, madalam inflatsioon ning turu avamine välismaalastele on vähendanud võlakirjadelt sadavaid kasumeid.

Üks reformi eesmärk on kaotada turult alakapitaliseeritud väikepangad. Keskpanga nõute kohaselt tuleb pankadel aastaks 1999 tõsta oma miinimumkapital 5 miljoni ECUni. Praegusest 2000 pangast täidab selle nõude vaid sadakond panka.

Pankade ühinemine on aga konkurentsi ja vastastikuse usaldamatuse tõttu veel aeglane.

Paremal järjel pangad on üha enam hakanud huvituma oma usaldusväärsuse tõstmisest. Lääne standarditele vastavad usaldusnormatiivid võimaldavad kergemini kapitali hankida ning avada kontoreid välismaal.

See on ka üks põhjusi, miks pangad soovivad osaleda maailmapanga ja EBRD 600 miljoni dollari suuruses finantsasutuste arenguprogrammis. BCE

Hetkel kuum