18. märts 1996 kell 22:00

Surve suhetes Venemaaga?

Meil on parafeeritud Eesti-Vene tollikoostööd puudutav kokkulepe ja mitu korda on Venemaale tehtud ettepanek see ka alla kirjutada. Minu arusaamist mööda peaks meil olema sellega küllalt põhjalik dokumendi eelnõu ja ma ei näe põhjust tolli osas midagi muud välja mõelda.

Ma ei ole kahjuks seoses mitmete visiitidega jõudnud ennast näiteks selle põlevkiviasjaga eriti hästi kurssi viia. Seetõttu mulle näib, et Eesti-Vene suhetes need küsimused eriti tihedalt seotud ei ole. Vene poolel oli väga tugev huvi põlevkiviprobleemi lahendamiseks.

Eesti ja Vene suhted on üpris keerulised. Praegu on nendes suhetes erinevate teemade seostamist olnud päris palju, kaubandus-majandushuvisid on seostatud poliitilistega.

Näiteks meie parlamendi saadikute visiidi ajal Moskvasse räägiti taas põhimõttest, et kuni ei ole lahendatud kodakondsuse asjad ja ka õigeusu kiriku küsimused, mis oli nüüd uus teema, ei ole oodatata ka mingeid pöördeid majandussuhetes.

Kuid samas peame silmas pidama, et praegune Moskva on üsna ebaühtlane. Täitevvõim on presidendikeskne, ent süsteem on siiski üsna vastuoluline.

Kindlasti mingil määral avaldab mõju otsene töö ehk lobby, kuid kuivõrd otsustav see mõju võib olla... On tunda, et poliitilised juhtnöörid on nendes asjades esmased. Lobby tegemine toimub üldpoliitilises olukorras, kus seisud on piisavalt keerulised.

Me võime teha Venemaale ettepanekuid, aga peame samas olema valmis, et üldpoliitiliste huvide nimel võime kohata majandusprobleemides küllaltki jäika suhtumist oma ettepanekutesse.

Meil on siiani Venemaa-ga asjaajamine olnud normaalne, probleeme pole olnud. Venemaal tuleb tegutseda nii nagu vanasti, ega teistmoodi ei saa sealt midagi. Mul on olemas spetsiaalsed mehed selle jaoks, kes käivad Venemaal asju ajamas. Pidevalt ei hoia me seal kedagi, mehed sõidavad ainult siis, kui on suur vajadus.

Suurem osa ettevõtte varustusest tuleb Venemaalt. Ajame asju Venemaa ettevõtetega otse, sealsete ministeeriumidega puutume väga vähe kokku. Kui Vene ettevõtetele ongi mingi surve riigi poolt, siis ega nad seda meile ei ütle.

Eesti välispoliitika pole olnud omavahel küllalt läbi räägitud ja on esinenud improviseerimist, mis võib mõjuda üsna halvasti. Valitsus ilmutas mõjustatavust majandusliku surve suhtes, kui Venemaa ähvardas transiidi katkestada. See on väga halb käik, kuna näitab väljapoole, et Eesti võiks alluda majanduslikule survele.

Venemaa surve ei lõpe enne, kui me oleme oma ni??i Euroopa struktuurides leidnud. Me oleme ekspertidelt saanud ilmekaid hoiatusi. Loota lobbytööle Venemaa praegustes tingimustes oleks naiivne. Venemaa respekteerib ainult kindlat, rahumeelset seisukohta ja jõudu, mis tuleb meile läänepoolsest selgest toetusest.

Hetkel kuum