5. mai 1996 kell 22:00

Individuaalelamu müügiaeg on kolm kuud

Kinnisvarast on pikkamööda kujunemas kaubaartikkel, millel on oma hind, otstarve ja käive.

Paljudel juhtudel kinnisvaraomanik seda ei taju ning annab oma 30 aastat tagasi ehitatud varale hinnangu kui kunstiväärtusele. Kahjuks peab sellised tundeavaldused maha jahutama reaalsete arvudega, kuna üha stabiliseeruv Eesti kinnisvaraturg on kujundanud oma piirid ja tasuvuse.

Varakapitalismi õhkkond on tekitanud paljudele majaomanikele õigustamatult kõrge hinnasoovi. Üsna tavaline nähtus on rusikatega vastu rinda tagumine ja väitmine, et kas te ka teate, palju maa või maja välismaal maksab või kui palju see maksab viie aasta pärast.

Mõistetav on, et väärtusliku kinnisvara omanikud tunnevad ennast kindlalt, kuid ärilise mõtlemislaadi järgi maksab raha.

Kinnisvaraomanik, kes küsib praegu hinda, mida ta võib-olla tulevikus saab, kaotab kuuintressid, mida ta oleks saanud müüdud maja eest praegu.

Erinevate rahvusvaheliste kogemuste põhjal võib väita, et kinnisvara omab teatud müügitempot. See kõigub sõltuvalt riigist ja majanduslikust olukorrast ning ulatub mõnest nädalast mõne aastani.

Ober Hausi eelmise aas-ta kogemuste põhjal võib öelda, et reaalse hinna puhul on individuaalelamu müügiaeg umbes kolm kuud. Odavam hind müüki tavaliselt ei kiirenda, kuna üldjuhul on tegemist uue kodu loomisega. See võtab kindlasti mõtlemisaega.

Õigustamatult kõrge hinna küsijad kaotavad tõenäoliselt suure hulga aega ja raha ning on sunnitud maja lõpuks ikkagi reaalse hinnaga müüma.

Kinnisvara kui kunstiteost soetab tänapäeval mõni üksik klient, seejuures peavad maja ise ja selle asukoht olema tõeliselt ainulaadsed. Kahjuks on enamik eramutest ja elurajoonidest siiski tüüpilised.

Asjatu on loota, et maja, mis asub Hiiul, Nõmmel või mõnes teises soositud piirkonnas, võib olla oluliselt kallim naabri samalaadsest eramust. Kuigi -- mis oma, see kõige kallim, mis sellest, et teised nii ei arva.

Hetkel kuum