12. mai 1996 kell 22:00

Valuutafond jätkab Ukraina toetamist

Laen kantakse Ukrainale üle osade kaupa üheksa kuu jooksul, kusjuures samal ajal kontrollitakse Ukraina igakuist inflatsioonimäära ja eelarvedefitsiiti.

Praegusel hetkel on IMFi poolt Kiievile eraldatud laenude kogusumma ligi 1,5 miljardit dollarit. Summa on ligikaudu võrdne 1992. aastal IMFi liikmeks saanud Ukrainale eraldatud kvoodi suurusega IMFi põhikapitalis.

Kuni käesoleva aasta alguseni oli 1,5 miljardi dollari suurune krediidiliin külmutatud, kuna fond pidas ebapiisavaks Kiievi jõupingutusi eelarvedefitsiidi vähendamisel ning elektrienergiaimpordi võlgnevuste kustutamisel.

Veebruari lõpus otsustas IMF pärast Washingtonis aset leidnud kohtumist Ukraina presidendi Leonid Kut?maga alustada laenude andmist.

Arvatavasti annab IMF käesoleva aasta teisel poolel Ukrainale üle 700 miljonit dollarit seni lubatud, kuid külmutatud laenudest ning lisaks veel 200 miljonit täiendavate laenudena.

IMFi pressiteates märgitakse, et Ukraina valitsus on astunud samme IMFiga koostöös valminud reformiprogrammi elluviimisel. Rakendatud meetmed on võimaldanud stabiliseerida riigi finantsmajanduslikku olukorda, peatada karbovanetsi langemine ning vähendada inflatsioonilist survet, märgib IMF.

1996. aastaks välja töötatud majanduspoliitika näeb ette majanduse stabiliseerimist ja liberaliseerimist. Selleks tuleb aasta lõpuks viia inflatsioon 1--2 protsendile kuus, peatada tööstustoodangu langus ning saavutada riigi majandusliku potentsiaali rakendamine, öeldakse IMFi pressiteates. ITAR-TASS-ETA

Hetkel kuum