22. mai 1996 kell 22:00

Internet ohustab reisibüroode tegevust

Eelkõige tulenevad probleemid kiirest Interneti arengust, mis võimaldab inimestel lennupileteid, hotellikohti ja teisi reisibüroode vahendatavaid teenuseid osta otse ilma reisibüroode teenuseid kasutamata, lausus Jacqueline de Rey.

Ta tõdes, et see on kõigi reisibüroode ühine mure üle maailma. Sellepärast pole aga põhjust muutuda pessimistlikuks, vaid reisibürood peavad ajakohastama oma müügimeetodeid, lisas de Rey.

De Rey sõnul kaob reisibüroodel edaspidi praegune nn teenuste edasimüüja roll ära ning see peaks pikapeale asenduma reisikonsultandi ja nõustaja rolliga.

Tema sõnul on mõistetav, et nii lennukompaniid kui hotellid on huvitatud oma teenuste müümisest otse ning reisibürood peavad sellega arvestama.

Prognoosi kohaselt sooritatakse aastal 2003 50 protsenti ärireisidest elektroonilise piletimüügi ehk nn piletita reisimise teel.

Eesti turismifirmade liidu presidendi Erki Urva sõnul käivad praegu ägedad diskussioonid selle üle, kas 30 aasta pärast on üldse reisibüroosid vaja. «Mina väidan sellele vastu,» lausus ta. «Samuti võiks öelda, milleks meil arste vaja on, võtame raamatu ja loeme sealt, mis meil viga on.»

Urva sõnul on ägedad lahingud reisibüroode ja lennufirmade vahel vallandanud ka see, et 1994. aastal vähendas Delta Airlines esimese lennufirmana agentide komisjonitasu 10 protsendilt 8 protsendile, mis vallandas samasuguse tasu vähendamise ka teiste lennufirmade hulgas.

Urva sõnade kohaselt Eestis ja ka Skandinaaviamaades selle protsessi mõju veel tuntav ei ole.

Igal aastal korraldatav UFTAA peasekretäride nõupidamine toimus esmaspäeval ja teisipäeval esimest korda Tallinnas. Eelmisel aastal peeti nõu Tokios, varasematel aastatel on nõupidamisi peetud Argentinas, Austraalias, Belgias jm.

Tallinna nõupidamisel oli kohal 21 riiki 35 esindajaga. Sügiseti toimub igal aastal UFTAA kongress, sellel aastal peetakse see Tais. Ülemaailmne turismiorganisatsioon loodi 30 aastat tagasi ning üks selle põhiülesanne on turismiteenuste müügiga seotud probleemide lahendamine.

Eesti turismifirmade liit on UFTAA liige 1993. aastast. UFTAAsse kuulub turismiorganisatsioone 102 riigist.

Hetkel kuum