21. august 1996 kell 22:00

Leedu valitsus toetab riiklikku kommertspanka

«Valitsuse mõtteviis sai võidu,» ütles panga ajutine haldur Gintautas Ciapas aktsionäride koosoleku tulemusi kommenteerides.

Kui aktsionärid ei oleks aktsiate annulleerimist heaks kiitnud, oleks aktsiad 1. septembrist automaatselt tühistatud vastavalt riikliku kommertspanga restruktureerimise seadusele, mille parlament teisipäeval heaks kiitis.

Seaduse kohaselt saab riiklikust kommertspangast sajaprotsendiliselt riigile kuuluv pank, millesse valitsus investeerib aktsiakapitaliks 150 miljonit litti. Sellest 140 miljonit litti moodustavad väärtpaberiemissioon ja 10 miljonit litti riigieelarve subsiidium. Peale selle antakse pangale 90 miljonit litti laenu likviidsuse säilitamiseks.

Hiljem kavatseb valitsus, mille kontrolli all on umbes 25 protsenti pangaaktsiatset riigis, panga maha müüa. Potentsiaalsed ostjad on Hermis, Zemes Ukio, Tauras ja Vilnius Bankas.

Praegu on LKVB-l 3882 võlgnikku ja kohtuasi on käimas 34 suhtes.

LKVB bilansimaht kahanes 1. jaanuarist 19. augustini 353 miljoni liti võrra ja oli 733,2 miljonit litti. Hoiuste maht kahanes 3,5 korda ja oli 75 miljonit litti. Laenude maht kahanes 46 miljoni liti võrra ning moodustas 635,5 miljonit litti. 33 protsenti laenudest on halvad laenud.

Panga suurimate võlglaste seas on 15 ettevõtet. Näiteks Leedu klaasitootja Panavezio Stiklas Co peaks maksma 11,1 miljoni liti suuruse valitsuse poolt garanteeritud laenu tagasi 1997. a septembriks, järgmisel aastal on ka suurima kohaliku naftafirma Lietuvos Kuras Co 9 miljoni litise laenu tähtaeg.

Selle kuu esimese 12 päevaga oleks pangale pidanud tagasi makstama 6,5 miljonit litti laene, kuid võlgnikud maksid vaid 3,5 miljonit litti.

Üks erakapitali esindavatest aktsionäridest, kes kontrollib 150 000 aktsiat, lubas pöörduda Haagi rahvusvahelise kohtu ning Leedu konstitutsioonikohtu poole, et kaitsta erakapitali huve. ELTA-ETA-BNS

Hetkel kuum