Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reedel oli Euroopa börsidel rekorditesadu

  New Yorgi börsi seisukohalt oli eelmine nädal valdavalt tõusu nädal. Dow Jonesi indeks tõusis vaatlusperioodil neljapäevast neljapäevani 164,98 punkti ehk 2,9%, 5771,94 punktini. Eelmisel neljapäeval tõusis iga aktsia keskmiselt 19 senti, tõusvate ja langevate aktsiate suhe oli 1464:860. Põhjanaabrite aktsiatest langes Nokia pool dollarit, 40 3/4ni. Valmeti kaks aktsiat lõpetasid päeva muutumatu kursiga 32 1/2 dollarit. Nasdaqi börsil tõusid võimsalt high tech aktsiad eesotsas Microsoft Corp'iga: pluss 3 1/2 dollarit, 128 5/8 dollarini. Microsoft kiirustab Internetiga kaasnevat turuosa hõivama, töötades kiiresti välja tooteid ja teenuseid Interneti kasutaja tarbeks. Nasdaqi komposiit tõusis neljapäeval 1,03%, 1165,81 punktini.
  Londoni aktsiad püstitasid reedel uue absoluutse rekordi juba enne börsi avamist. Meie aja järgi 10.30, nn pre-market kauplemises tõusis FTSE 100-indeks 3936,8 punktini, lüües eelmist rekordit 10. septembrist 3,2 punktiga. Analüütikute arvates aitas enim kaasa üleöö tõus Wall Streetil. Ent reede õhtult oodati USA inflatsiooni ja jaemüügi võtmenäitajaid pluss reedene positsioonide sulgemine, et rahuliku südamega nädalalõpule minna -- seega väga aktiivset kauplemist reedel ei oodatud. Arvestades rekordit, tõusis FTSE nädalaga 67 punkti (1,7%). Üksikutest aktsiatest kallines jaemüügigrupi Liberty aktsia 15 penni, 435 pennini, soodsate teise poolaasta kasumiprognooside tulemusel. British Aerospace kallines 14 1/2 penni, 10,65 naelani.
  Tokio aktsiate kursid tõusid reedel lausa püstloodis. Reede oli päev, mil valmisid septembri futuurid ja optsioonid ja sellelt päevalt oodati hindade ebastabiilsust. Et seda aga ei tekkinud, said investorid kindlust ja tõstsid Nikkei 225-indeksi 398,71 punkti ehk 1,95% ülespoole, 20 842,64 punktini. Eelmise nädalaga tõusis Nikkei 690,11 punkti ehk 3,4%. Üksikutest aktsiatest langes reedel Gajoen Kanko 10 jeeni, 52 jeenini. Aktsia sattus müügisurve alla -- Tokio börs teatas eel-misel nädalal, et aktsiad on pandud kontrolli alla. Hüppasid Kissei Pharmaceuticali aktsiad: USA Clinical Trial Group alustab AIDSi ravimi katsetuste teist vooru. Kompanii aktsiate kurss tõusis 50 jeeni, 2970 jeenini.
  Life high noteeringuni jõudis reedel ka Saksamaa börs: DAX 30-indeks oli pärastlõunaks kerkinud täpselt ühe protsendi võrra 2595,96 punktini, mis ületab senist tippmarki 5. juulist 12,24 punkti võrra. Ent kauplemine jätkus Saksamaa börsi kohta veel suhteliselt hilisel kellaajal, kell 14.30 meie aja järgi, ja oodata võis lisatõusu. Saksamaa börsi tõusu põhjustena toodi eelkõige tugevat dollarit (1,51 Saksa marka), kallinenud võlakirju ning tõusu Wall Streetil. Aktsiate hulgas oli ka langejaid: keemiagrupi Hoechst aktsia langes 46 penni, 53,48 margani. Analüütikud ei usu, et grupi müügitulemused on eriti head, iseäranis AgrEvo üksuses, millest Hoechstile kuulub 60% ja ülejäänud 40% Saksa farmaatsiakompaniile Schering AG.
  Rootsi aktsiate tõus oli reede pärastlõunal ca 0,8%, millega börsi üldindeks lõi rekordi 2048 punktiga. Börsi eelmine life high noteering oli 2038,85 punkti ja pärines kõigest päev varasemast, 12. septembrist. Kõige rohkem kallinesid reedel investeerimisfirmade aktsiad, nimetatud sektor tõusis 2,84%. Rootsi valitsus on teinud ettepanekud, muutmaks maksupoliitikat. Ajaleht Finanstidningen teatas, et ettepanekute järgi vähenevad maksud, kui investeerimisgrupp laguneb mitmeks firmaks. Firma nimega Investor aktsia kallines nt 6,50 krooni, 252,50 kroonini. Ka metsasektori aktsiad kallinesid: MoDo aktsia tõusis kolm krooni, 191 kroonini ja Stora nihkus ühe krooni võrra ülespoole, 92,50 kroonini.
  Mõõdukas tõus leidis aset ka Helsingi börsil. HEX-indeks oli börsi sulgemise ajaks tõusnud 0,81%, 2134 punktini. Helsingist ei ole paraku rekordit veel niipea loota, sest HEXi tippnoteering on 2346,26 punkti eelmise aasta 15. septembrist. Nädalaga tõusis HEX 44 punkti ehk 2,1%. Nokia kallines kahe marga võrra, 191 margani, Rauma 50 penni võrra, 96 margani ja Neste samuti 50 penni võrra, 96 margani. Hansapanga aktsia kurss tõusis reedel Helsingis 70 penni võrra, 36 margani, mis vastas 95,36 kroonile. Tehingute maht oli 2000 aktsiat. Ühispanga aktsiaga reedel ei kaubeldud, viimane noteering oli 8,90 marka, mis vastas 23,58 kroonile. Kummagi panga noteeringud jäid nädala jooksul peaaegu samaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.