26. september 1996 kell 22:00

Lühiuudised välismaalt

Prantsuse valitsus teatas üleeile, et annab kolmandat korda finantsabi riigi kontrolli all olevale pangale Credit Lyonnais ja märkis samas, et teretulnud on kõik pakkumused finantsraskustes panga erastamiseks.

Uusim abipakett on lisaks 3,9 mld frangisele hädaabile, mille Euroopa komisjon kolmapäeval heaks kiitis. Mullu lubas komisjon panka aidata 45 miljardi frangiga. Panga sattumine pankroti äärele vallandas Prantsuse pangandusajaloo rängima skandaali. REUTER-BNS

Kui kõik 15 ELi riiki peaksid liituma Euroopa ühisvaluutaga, kõrvaldatakse aastaks 2002 ringlusest 46 miljardit münti ehk 300 000 tonni raha, teatas Itaalia rahapada.

Majandus- ja rahaliit käivitub 1. jaanuaril 1999, kuid raha ise ei jõua ringlusse enne 1. jaanuari 2002.

Euromüntide vermimine läheb maksma 2,6 miljardit dollarit, samas kui metall, mis saadakse ringlusest kõrvaldatud müntidest, on väärt alla miljardi dollari. REUTER-ETA

Ajalehepaberitootjate ja -müüjate kahtlustatavat koostööd hakati uurima mullu aprillis, mil konkurentsiameti kontrollid uurisid põhjalikult 40 paberi müügi ja valmistamisega tegelevat ettevõtet. Soomes sattusid löögi alla Enso-Gutzeit, Kymmene, Yhtyneet Paperitehtaat ja Finnpap.

Kontrollimise tingis kirjastajate ja mitme ELi riigi valitsuse kaebus ajalehepaberi kõrge hinna üle. Kahtlustatakse, et tootjad on omavahel hindades ja tootmismahus kokku leppinud.

Kui komisjon tõestab keelatud koostöö, võidakse firmasid trahvida kuni 10% ulatuses ettevõtte käibest.

Kartellileppe uurimine on edenenud aeglaselt, kuna osa dokumente on soome ja rootsi keeles, mida kontrollijad ei valda. STT-ETA

Soomes oli augustis töötuid 403 000, 15,9protsendiline töötuskordaja oli mulluse näitajaga võrreldes 0,3% madalam, teatas Soome statistikakeskus.

Sesoonselt korrigeeritud tööpuudus on alates aprillikuust püsinud muutumatuna. Naiste tööpuudus on jätkuvalt kõrgem kui meestel. Meeste töötuskordaja oli augustis 15,6% ehk 0,7 protsendiühiku võrra kõrgem kui mullu. Naiste töötuskordaja oli 16,2%, olles 0,1 protsendiühiku võrra kõrgem eelmise aasta augustiga võrreldes. STT-ETA

Rahvusvaheline valtuutafond kiitis heaks uue eraldise 100 miljardi dollari suurusest krediidist Ukrainale, teatas IMFi esindaja Ukrainas Alex Sundakov.

Laen kantakse üle septembri lõpus. Otsusele eelnes IMF missiooni visiit Kiievisse, kus arutati ka kolmeaastast laiendatud laenuvõimalust 2,5--3 mld dollari ulatuses.

Ukraina on palunud ka 1,5 miljardit dollarit valuuta stabiliseerimiseks. REUTER-ETA

Saksa kontsern Müllfeld tahab Leedus osta kolm autobussiparki -- Shiauliais, Utenas ja Rokishkises.

Leedus peetakse nimetatud bussiparkide rahalist seisundit lootusetuks, bussiparkide omanikud nõuavad linnavõmudelt üha suuremaid dotatsioone. Eelmisel aastal eraldati neile linnaeelarvest 3,8 miljonit litti, kusjuures kokkuvõttes jäid bussipargid 600 000 litiga kahjumisse. Müllfeldi esindaja hinnangul on bussiparkide administratsioon optimaalsest poole suurem ning kütusekulud ebanormaalselt suured. BNS

Leedu rahandusministeeriumi andmeil on riigieelarve kaheksa kuu tuludeplaan täidetud 92,6% ulatuses.

Jaanuarist augustini laekus eelarvesse 2,834 miljardit litti plaanitud 3,062 miljardi asemel. Aasta peale arvestatud tuludeplaani on kaheksa kuuga täidetud 57,9% ulatuses. Kaheksa kuu kuludeplaan on täidetud 89,2 protsendi ulatuses. BNS

Hetkel kuum