• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täiustub kontroll riigihangete üle

  Riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv ütles, et enne infosüsteemi käivitamist on ülevaade rikkumistest puudulik. Ta avaldas lootust, et süsteemi abil saab amet kontrollida nii avatud kui erihankeid.
  Seni on Sarve sõnul seadusetäitmise kontrollimine rohkem juhusliku iseloomuga, kuigi amet teeb ka pistelisi põhjalikke kontrolle. Ta selgitas, et tavaliselt juhib ameti tähelepanu rikkumisele selle tõttu kahju saaja.
  Riigihangete amet korraldab sügisel ka erireide, nende eesmärke ei soostunud Sarv konfidentsiaalsusele viidates täpsustama.
  Infosüsteemi käivitudes on Sarve hinnangul võimalik omada laiaulatuslikku ülevaadet kõigist tehtavatest riigihangetest.
  Sarv märkis, et seni on võimatu anda üldist iseloomustust, kui palju siiski seadust rikutakse. Tihti taotleb tavaostja erimenetlust, kui kahtleb mingi tehingu seaduslikkuses. Samas teeb amet ka järelkontrolli, mille käigus võivad rikkumised ilmsiks tulla. «Ametkonnad ei anna endale aru, mis on seaduslik, mis mitte,» iseloomustas Sarv ameti kogemust.
  Üks riigihangete ameti tööülesandeid on Sarve sõnul ka konflikti puhul olla kolmas asjaosaline. Ta selgitas, et see juhtub tavaliselt siis, kui hange on juba käimas, kuid üks osapool vaidlustab selle seaduslikkuse.
  Samas vajab ka selle aasta alguses jõustunud riigihangete seadus Sarve hinnangul täiustusi ja muudatusi.
  Kehtivas seaduses on ühe sättena ette nähtud kodumaiste hangete eelistamist, mis ei ole ELi direktiividega kooskõlas, selgitas Sarv. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.