9. oktoober 1996 kell 22:00

Kas määramatus on reegel?

Arvan, et linnapea väide ei ole päris korrektne. Kui tegemist oleks Sidney ooperiteatri, Öresundi silla või Eurotunneliga, siis oleks ehitusmaksumuse kolmandiku kuni poole võrra suurenemine veel seletatav. Kuid Tammsaare tee projekti puhul on asi enam kui liiast. Ei ole ju tegu mingi unikaalse ehitisega.

Vajalik eeltöö on selle projekti kallal tegemata. Räägitakse raudteetammide tõstmisest, veetrasside viimisest läbi erakruntide. Projekti siis polegi ja selle tegemine käib paralleelselt ehitustöödega. Ei saa ju rääkida mingist projektist, kui ei ole kooskõlastatud trasside asukohad või raudteega kokku lepitud ehitusnormid.

Räägitakse, et Lemminkäinen on ainus, kes sellist ehitust teha oskab. Kuid kõik Eesti juhtivad ehitusfirmad oleksid selle ära teinud. Nad oleks võinud ka projekti Soomest sisse osta, kuid praegune olukord näitab, et eestlased tegelikult juba projekteerivadki seda tee-ehitust. Lemminkäinen ainult juhib projekti, see tähendab, nende poolt on meeskond, kes koostab tööde graafikud ja viib allhangete otsad õigeaegselt kokku.

Kui on tegemist uusehitusega, siis ta reeglina nii palju kallimaks ei lähe. Võib minna siis, kui muutuvad tellija soovid. Kuid ka siis ei tõuse hinnatase väga palju. Igal juhul ei tõuse hinnad sellistes piirides nagu Tammsaare tee ehitusega on juhtunud.

Kallinemise probleemid tekivad sellest, et sageli pole korralikku projekteerimist. Projekteerimine maksab väga palju. Tellijad lähevad tihti kergema vastupanu teed ja arvavad, et ehitaja ise on piisavalt suur spetsialist, las ta siis ise ka projekteerib.

Suuremad ehitusfirmad teinud oma projekteerimisbürood. Lisaks neile on nii Tallinnas kui maakondades eraldi projekteerimisbüroosid, kelle teenused on väga kallid. Tihti tehakse joonistes muudatusi või ei võeta piisavalt arvesse materjali hulka. Projekteerimise tase jätab soovida.

Kui aga projekt on olemas, siis ei saa ehitus minna väga palju kallimaks. On võimalik pakkumise käigus väga põhjalikult eelarve läbi mõelda. Nüüd ehitatakse asju väga kiirelt, aastane ehitusaeg on maksimaalne. Siin ei saa lihtsalt midagi kallimaks minna, juhul kui tellimuses ei sisaldu pettus.

Hetkel kuum