10. oktoober 1996 kell 22:00

Valuutafond jätkab laenuraha makseid Venemaale

Rahvusvaheline valuutafond (IMF) otsustas Venemaale välja maksta järjekordse osa ehk 350 miljonit dollarit 10,2miljardilisest laenukokkuleppest, väljendades sellega usaldust Viktor Tshernomõrdini majanduspoliitikale.

Otsus Venemaale summa välja maksta oli oodatud. IMFi peadirektor Michel Camdessus ütles möödunud nädalal, et Venemaa programm edeneb hästi.

«Vaatamata tohututele takistustele, mis Venemaal on mõnda aega olnud, peab riik programmist kinni,» ütles Camdessus.

IMF vaatab Venemaa majandusnäitajad üle iga kuu otsustamaks, kas teha uut rahaülekannet või mitte.

Peaminister Viktor Tshernomõrdin lubas teisipäeval föderaalnõukogus peetud kõnes viia inflatsiooni järgmisel aastal 10 protsendini, lisades, et valitsus ei anna järele kiusatusele raha juurde trükkida. Tänavu peaks inflatsiooniks kujunema 18--19 protsenti.

Samas teatas peaminister, et tööstuses jätkub tootmise langus ning et sisemajanduse kogutoodang väheneb tänavu 5 protsenti. Suurim probleem on visalt vähenevad palgavõlgnevused. Riik, organisatsioonid ning ettevõtted võlgnevad oma töölistele tasumata palkadena ligikaudu 90 miljardit Eesti krooni.

Tshernomõrdin ütles, et Venemaa peamine ülesanne on suurendada tulusid, kuna kulude kärpimine pole enam võimalik. Täna algab parlamendi alamkojas debatt järgmise aasta eelarve üle.

IMF on soovitanud Venemaal muuda maksuseadus kindlamaks ning tõhustada maksude kogumist. Hiljuti külmutas valitsus gaasitootmisgigandi Gazprom kontod, et saada kätte 2,8 miljardi dollari suurune maksuvõlg. REUTER-BNS-DI

Hetkel kuum