24. oktoober 1996 kell 22:00

Sakala erastamine vaidlustati kohtus

ASi Oma Maa kinnitusel ei vastanud ajalehtede Postimees ja Päevaleht võitnud ühispakkumus erastamiskonkursi tingimustele.

ASi Oma Maa juhatuse liikme Avo Susi sõnul on Viljandi linnavalitsus 1994. aastal maakonnalehte Sakala erastades käitunud ebapädevalt.

ASi Oma Maa käsutuses olevatele dokumentidele tuginedes kinnitas Susi, et AS Sakala kanti ettevõtteregistrisse 23 päeva hiljem, kui sõlmiti ostumüügitehing ASi Sakala ja linnavalitsuse vahel. See muudab lepingu fiktiivseks, lisas Susi.

Kuigi konkursile esitatud äriplaanid pidid Susi sõnutsi olema anonüümsed, olid ASi Sakala äriplaanile alla kirjutanud ASide Postimees ja Päevaleht juhatuse esimehed Mart Kadastik ja Margus Mets. Sellega kahjustati aga komisjoni objektiivust, märkis Susi.

ASi Sakala juhatuse esimees Peep Kala pidas hagi naeruväärseks, kuna lepingu tühistmist saavad taotleda vaid lepingupartnerid. «Juriidiliselt on see nonsenss,» märkis ta.

Kala ütles, et AS Sakala rõhutaski oma äriplaanis omanike pikaajalist kogemust ajakirjandusturul ning ei jäänud seetõttu ka anonüümseks. «Tundub, et meie taktika on kandnud vilja,» lausus ta.

ASi Sakala ettevõtte registrisse kandmise hilinemist põhjendas Kala sellega, et konkursil osalenud ASid Postimees ja Päevaleht vajasid ühist juriidlist isikut, mis moodustati vahetult enne ajalehe Sakala ostmist.

1994. aastal müüs Viljandi linnavalitsus maakonnaajalehe Sakala avalikul eelläbirääkimistega enampakkumisel 810 000 krooni eest ASile Sakala, mille moodustasid võrdsete osaluste alusel AS Postimees ja AS Päevaleht.

Lisaks osales konkursil veel seitse firmat, nende seas ka miljon krooni pakkunud AS Oma Maa, mille omanikud on Eesti põllumeeste selts ning mitu väliseestlast, nagu Lembit Soots, Jüri Estam, Voldemar Kiviaed ja Jaan Vares.

Hetkel kuum