28. oktoober 1996 kell 22:00

Rootsi vähendab puidu sissevedu

Üks suuremaid Venemaalt ja Baltimaadest puidu Rootsi toojaid on Rootsi metsatööstusfirma Modo. 1995. aastaga võrreldes on ta tänavu sealt puitu toonud poole vähem. Kui mullu importis Modo puitu kaheksa miljonit tihumeetrit, siis tänavu ainult 4,5 miljonit tihumeetrit.

Modo Skogi tegevdirektor Tore Erkén usub, et puiduimpordi madal tase püsib kuni 1997. a kevadeni. Praegu impordib Modo võrdselt nii okas- kui lehtpuud.

Ka teiste Rootsi metsatööstusfirmade, nagu Stora Skog & Trä ja Södra, esindajad kinnitavad, et kuna Rootsi metsatööstus vajab praegu vähem puitu, siis on loomulik, et kõigepealt väheneb just import.

Puiduimport hakkas vähenema 1995. aastal, kui maailma tselluloositurul ilmnesid esimesed negatiivsed märgid. Seejärel vähendas Rootsi välispuiduvajadust 1995. a novembris möllanud torm, mis langetas Lõuna-Rootsis viis-kuus miljonit tihumeetrit metsa.

Baltimaade puidust huvitab Rootsit kõige enam kask, kuna Rootsis ei kasva seda piisavalt. See on ka üks põhjus, miks Södra peab juba tänavu sügisel suurendama tselluloosipuidu importi Baltimaadest, olles seda kevadel poole võrra vähendanud. DI

Hetkel kuum