3. november 1996 kell 22:00

Muuga saab uue terminaali

Tallinna Sadama arendusosakonna juhataja Avo Viil ütles, et tõenäoliselt asub Eesti Tööstusprojekt konteinerterminaali projekteerima sellel nädalal. Tema sõnul peaks projekt valmima kevadel, millal kavatsetakse välja kuulutada konkurss ehitaja leidmiseks.

Viil ütles, et terminaali ehitustöödega tahetakse algust teha järgmise aasta suvel. Ta rääkis, et esialgse plaani kohaselt loodetakse terminaal valmis ehitada mitmes etapis kahe aasta jooksul. Konteinerterminaal kavatsetakse rajada Muuga sadamasse ASi Ferry terminaali kõrvale. Pärast valmimist peaks terminaal olema Viili sõnul võimeline aastas läbi laskma 150 000 TIN-konteinerit.

Viil ütles, et Tallinna Sadama poolt väljavalitav ehitaja rajab ainult infrastruktuuri. Osa ehitustöid jääb kanda operaatorfirmale, kes valitakse samuti välja konkursi teel, lisas ta.

Viili sõnul peab Tallinna Sadam infrastruktuuri rajamisse esialgsete arvutuste kohaselt investeerima ligi 150 miljonit krooni. Ta lisas, et Tallinna Sadam püüab ehitust finantseerida võimalikult palju omavahenditest.

Pärast terminaali valmimist tahab Tallinna Sadam selle kaubaveo mahtu suurendada etapiviisi kuni 40 000 konteinerini aastas. Tema sõnul sõltub kaupade hulga suurenemine eelkõige operaatorist, kes terminaali juures tööle hakkab.

Praegu käib Tallinna Sadama konteinerkaubandus kesklinna ja Muuga sadama kaudu. Kesklinna sadamas töötleb sadam ise konteinereid, Muugal erafirma Ferry.

Jüri Laving majanduse instituudist ütles, et kuna transiitkaubanduse tähtsus pidevalt Eesti majanduses kasvab, tuleks terminaali rajamisega kiirustada.

Teede- ja sideministeeriumi asekantsler Viktor Palmet on korduvalt juhtinud tähelepanu Muuga sadamasse konteinerterminaal rajamise vajadusele, sest see parandaks oluliselt Eesti konkurentsivõimet ümberkaudsel transiiditurul.

Hetkel kuum