7. november 1996
Jaga lugu:

Shoti klubis saab nautida sakstetuba

Estonia teatri direktor Paul Himma eelistab ärilõunaks Shoti klubi. «Siin on õdus ja hubane, klubi mõnusalt väike,» põhjendab Himma. «Pealegi on siin kaks sakstekambrit, kus saab äripartneriga segamatult vestelda.»

Tavaklient peaks silmas pidama, et klubis kehtivad reeglid. Kui te pole just Shoti klubi liige, ei pruugi te pärast kella viit vabade kohtade puudumisel sisse saada. Samuti on klubi suletud laupäeval ja pühapäeval. Suurema seltskonnaga lõunatama tulles oleks kasulik kohad reserveerida, sest põhisaalis domineerivad väiksemad lauad ja kaks väikest söögisaali ei pruugi alati vabad olla.

Shoti klubi pole surutud keldrisse: ühest sakstekambrist avaneb vanalinnale ime-ilus vaade. «Mulle ei meeldi keldrirestoranid, pean aeg-ajalt saama aknast välja vaadata,» selgitab Paul Himma.

Shoti klubi interjööris annavad tooni veidi massiivsed lauad ja toolid, millega on maitsekalt sobitatud kogu ülejäänud sisekujundus -- valgustus ja muud aksessuaarid.

Eesti- ja ingliskeelne menüü algab viskide loeteluga. Ainuüksi joogikaardi põhjal väärib Shoti klubi oma nime: shoti viskisid leidub ca 100 nimetust, lisaks pakutakse iiri, ameerika ja kanada viskit.

Iseenesestmõistetavalt valime aperitiivi asemel väikese viski. Paul Himma soovitusel on selleks shoti Classic Malts Collection'isse kuuluv 16 aasta vanune Lagavulin, mille maitse manab silme ette esiisade suitsusauna ning mille tegelik ja tõeline maitse selgub alles vett peale rüübates. 4 cl Lagavulinit maksab 55 krooni. Sama kogus 21 aastat vana Glenfiddich'i maksab 300 krooni nagu ka 30 aastat vana Ballantines. Siiski jääb enamik viskidest hinnaskaalas 15--50 krooni vahele.

Toidukaart jätab meeldiva mulje, sest kõigist soojadest roogadest on ka foto. Tellitud roogade garneering on lausa identne pildilt vastu vaatavaga.

Eelroaks tellib Paul Himma krevetisalati (36 kr). «Krevetisalat on siin alati mahlane, puhta ja värske maitsega,» põhjendab Himma. Ajakirjanik valib tuunikalasalati (32 kr). Arvestades salati maitsvust, värskust ja portsjoni suurust, on hinna ja kvaliteedi suhe ideaalne.

Eelroogi on üksteist, millest kalleim on marineeritud angerjas (45 kr), odavaim võisai punase kalamarjaga (16 kr). Kuumadest eelroogadest võib tellida näiteks konnakoivad taignas (76 kr) või vähem eksootilise koha taignas (35 kr). Suppidest pakutakse puljongit (8 kr), seljankat (19 kr), lõhesuppi (18 kr) ja shampinjonisuppi (12 kr).

Põhiroogi on menüüs üheksa. Ka siin näikse hinna ja kvaliteedi suhe igati sobilik. Odavaim on loomaliha shampinjonide ja paprikaga (75 kr), kõige kallimad shoti praad (100 kr) ja põdraliha praad (110 kr). Paul Himma valib seafilee chilli-kastmes (85 kr) ja jääb valikuga rahule: «Liha on väga maitsev, ainult koos teravamaitselise chilli-kastmega oleks sibul võinud natuke mahedam olla.» Ajakirjanik valib meie restoranides üha harvemini kohatava prae -- kiievi kotleti (78 kr). Friikartulid on õnnestunud -- need on parajalt pruunid ega ole rasvast läbi imbunud.

Lisandiks võib valida keedetud kartuli, pruunistatud kartuli, friikartuli, köögiviljasegu, riisi, kartulikroketid või maisi.

Prae juurde valime punase prantsuse majaveini, Remy-Pannier'i Rouge de Rouge (25 kr). Veinivalik ei suuda küll konkureerida viskidega. Nii Vana kui Uue Maailma valgetest veinidest on joogikaardil kirjas 13 nimetust, punaseid veine võib valida üle 20 nimetuse vahel.

Rikkalik on kokteilikaart 22 erineva nimetusega hinnaskaalas 25--40 krooni. Esindatud on ka konjak, brändi (Belõi Aist 4 cl 20 kr), calvados. Likööridest maksab nii Amaretto kui Pina Colada 20 krooni.

Kangemate joovastavate jookide rikkaliku valiku taustal tundub eriti nigel õllevalik, kus on esindatud küll mõned välismaised margid, mitte aga kodumaine toodang.

Mineraalveed maksavad 5--15 krooni pudel, Coca ja Sprite 10 krooni.

Dessertidest valib Paul Himma maasikakompoti vahukoorega (15 kr), ajakirjanik eelistab iiri kohvi, mis pärast Shoti klubi kiievi kotletti tundus ainuvõimaliku variandina.

Esmamulje

paiga välisilme:- 9 p

parkimisvõimalused:- 6 p

riidehoid:- 6 p

hügieenitingimused:- 8 p

Miljöö

sisekujundus:- 8 p

ventilatsioon:- 8 p

taustamuusika:- 6 p

puhtus:- 8 p

valgustus:- 8 p

mugavus:- 8 p

Teenindus

personal:- 9 p

menüü:- 9 p

kiirus:- 8 p

toidu kvaliteet:- 9 p

Hinna ja kvaliteedi suhe

eelroad:- 10 p

supid:- 9 p

praed:- 9 p

magustoidud:- 9 p

joogid (alkoholita):- 7 p

joogid (alkoholiga):- 9 p

Jaga lugu:
Hetkel kuum