11. november 1996 kell 22:00

Landsbergis naaseb võimule

Analüütikute hinnangul peaks Landsbergisest saama parlamendi uue koosseisu spiiker, mis võimaldab tal kõige paremini valmistuda 1998. a peetavateks presidendivalimisteks.

Isamaaliit lisas esimeses voorus võidetud 35 kohale teises voorus veel 35 kohta. See jätab ta napilt ilma absoluutsest enamusest, kuid Isamaaliit on juba teatanud, et loob valitsuskoalitsiooni kristlike demokraatidega, kes said paralamendis 16 kohta. Kokku tuleb neil seega tugev enamusvalitsus. Kuni järgmiste presidendivalimisteni 1998. a tekib Leedus kunagine Prantsusmaa-laadne olukord, kus vasakpoolsel presidendil tuleb valitseda koos paremtsentristliku parlamendiga.

Täielik läbikukkumine tabas valimistel senist valitsevat erakonda demokraatlikku tööparteid, kes I voorus sai kümme parlamendikohta, millele II voorus lisati ainult kaks kohta.

Valimisaktiivsus Leedus oli küllaltki väike. Kui I voorus 20. oktoobril käis valimas 52% hääleõiguslikest kodanikest, siis II voorus oli osavõtuprotsent 40.

Kokku osales valimistel 24 erakonda. Nagu demokraatlik tööparteigi taotleb Isamaaliit aktiivselt Leedu integreerumist Euroopa Liidu ja NATOga. Välisinvestoritele teeb muret, et Isamaaliit on lubanud lõpetada liti seotuse dollariga. Samas kinnitab võitnud erakond oma reformitahet. Pressikonverentsil lubas isamaaliidu peaministrikandidaat Gediminas Vagnorius, et pole mingit juttugi reformitempo aeglustamisest.

Terava keele poolest tuntud Landsbergis on jõudnud juba läänt rünnata selle eest, et too keeldub Leedut kiiresti vastu võtmast oma julgeolekustruktuuridesse, ning kritiseerinud Venemaa imperialistlikke püüdlusi. REUTER-ÄP

Hetkel kuum