18. november 1996 kell 22:00

Hyundai plaanib Eestisse tulla

Eestis Hyundai toodangut turustava ASi Satex-Auto tegevdirektor Tarmo Noot ütles, et korealased plaanivad Balti regiooni montaazhitehase rajada aastaks 1999. Tema sõnul oleks tegu tehasega, kus hakataks kohale toodud detailidest kokku panema Hyundai keskmise suurusega busse. Noot ütles, et tegu oleks 16--25kohaliste bussidega, mida müüakse Eestis praegu ligi 430 000 krooni eest.

Noot rääkis, et korealased tegelevad hetkel kolmes Balti riigis eeluuringuga, püüdes välja selgitada, millisesse riiki tasuks tehas rajada. Tema sõnul peaksid korealased Eestisse asjaga lähemalt tutvuma tulema järgmise aasta kevadel. Noot ütles, et Hyundai esindajad plaanivad oma külaskäigul lähemalt uurida ka Muuga sadama võimalusi. Noot ütles, et kui Hyundai Eestisse oma tehase rajab, tuleb see suure tõenäosusega Muuga või Paldiski sadama lähedale. Tema sõnul plaanivad korealased tehase rajamise korral Eestisse kindlasti ka maa välja osta. Kui palju taolise tehase rajamine võiks maksma minna, on tema sõnul väga raske öelda, sest kõik oleneb, millise müügistrateegia korealased valivad. Hiljuti avas Opel Lõuna-Aafrikas sõiduautode tehase, mis hakkab aastas tootma 25 000 sõidukit ning kuhu firma investeerib kokku 1,48 miljardit Eesti krooni.

Noot ütles, et Koreas analoogilisi busse kokku panev tehas toodab päevas 28 bussi.

Keskmise suurusega busside montaazhitehase rajamise põhjus on Euroopa Liidu plaan kehtestada väljaspool liidu piire toodetud autodele tollimaksud. Noot ütles, et korealased on seisukohal, et piirangud võidakse kehtestada hiljemalt aastaks 2000. Teatavasti pürib ka Eesti Euroopa Liidu liikmeks.

Teise tehase rajamise ideena nimetas Noot Hyundai huvi endise NSVLi, eriti aga Venemaa turu vastu.

Lähiaastail kavatsevad korealased rajada sõiduautode montaazhitehase Poolas, ütles Noot. Praegu on Hyundail Euroopas üks montaazhitehas, mis asub Belgias. Seal monteeritakse kokku väikeveokeid ja ekskavaatoreid.

Hyundai grupp plaanib käesoleva aasta kogukäibeks 165 miljardit Eesti krooni.

Hetkel kuum