• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aasta altminek Soome ettevõtluses

  Komisjon leidis, et kahe firma liitumisel tekkiv suurfirma saaks Soome igapäevaste tarbekaupade turul domineeriva positsiooni, mis on vastuolus Euroopa Liidu konkurentsiseadustega. Keskol tuleb Tukole ostja leida kuue kuu jooksul.
  Hoiatustest hoolimata ostis Kesko tänavu kevadel 56 protsenti Tuko aktsiatest 860 miljoni Soome marga eest. Suve jooksul jätkas Kesko Tuko aktsiate ostmist, tõstes oma osaluse firmas peaaegu 100 protsendini ning kulutades selleks ligi kaks miljardit marka. Lisaks võttis Kesko enda kanda Tuko võlad kolme miljardi dollari suuruses summas.
  Müügitehingu tühistamine on Keskole suur löök, kuna firma on projekti investeerinud mitu miljardit marka. Müüja ei ole kohustatud aktsiad tagasi ostma, sest lepingus puudub tingimus, et müügitehing realiseerub alles siis, kui Euroopa Liidu konkurentsiamet seda ei keela. Sundmüük tähendab aktsiahinna langemist, mistõttu kogu ostusummat tagasi ei saada.
  Vastutus langeb Kesko juhatusele. «Tavalise» börsiettevõtte puhul tuleks juhatusel tagasi astuda. Kuid Kesko ei ole selles mõttes «tavaline». Kesko omanikuks on kliendid ehk nn K-kaupmehed müügikohtadega riigi kõigis piirkondades. Killustatud omandus ei võimalda selget omanikeprofiili välja joonistada. Nii on kontserni juht Eero Kinnunen ja tema asetäitja Timo Karake saanud tegutseda suhteliselt vabalt. Võib-olla õnnestub neil juhatusse edasi jääda hiigelfiaskost hoolimata.
  Kuna firmade ühinemine on juba toimunud, teeb Euroopa komisjon eriotsuse meetmete kohta, mida Keskol tuleb rakendada.
  Kinnuneni sõnul püüab kontsern leida ka ise lahendust, mille tulemusena Kesko keskne positsioon turul väheneks.
  Soome tarbijakaitse liidu tegevjuht Leena Simonen leidis, et komisjoni eitav otsus kaubanduskontsernide ühinemise suhtes parandab konkurentsitingimusi ning on kasuks tavalisele tarbijale. Simoneni arvates oleks Kesko positsioon tarbija seisukohast muutunud ülearu domineerivaks, mis oleks tähendanud hinnatõusu, teenindustaseme halvenemist ning muudatusi kaupade sortimendis.
  Lisaks raskendanuks suurfirma moodustamine väikeettevõtete turulepääsu. STARTEL-STT-BNS-ETA-DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.