20. november 1996 kell 22:00

Aasta altminek Soome ettevõtluses

Komisjon leidis, et kahe firma liitumisel tekkiv suurfirma saaks Soome igapäevaste tarbekaupade turul domineeriva positsiooni, mis on vastuolus Euroopa Liidu konkurentsiseadustega. Keskol tuleb Tukole ostja leida kuue kuu jooksul.

Hoiatustest hoolimata ostis Kesko tänavu kevadel 56 protsenti Tuko aktsiatest 860 miljoni Soome marga eest. Suve jooksul jätkas Kesko Tuko aktsiate ostmist, tõstes oma osaluse firmas peaaegu 100 protsendini ning kulutades selleks ligi kaks miljardit marka. Lisaks võttis Kesko enda kanda Tuko võlad kolme miljardi dollari suuruses summas.

Müügitehingu tühistamine on Keskole suur löök, kuna firma on projekti investeerinud mitu miljardit marka. Müüja ei ole kohustatud aktsiad tagasi ostma, sest lepingus puudub tingimus, et müügitehing realiseerub alles siis, kui Euroopa Liidu konkurentsiamet seda ei keela. Sundmüük tähendab aktsiahinna langemist, mistõttu kogu ostusummat tagasi ei saada.

Vastutus langeb Kesko juhatusele. «Tavalise» börsiettevõtte puhul tuleks juhatusel tagasi astuda. Kuid Kesko ei ole selles mõttes «tavaline». Kesko omanikuks on kliendid ehk nn K-kaupmehed müügikohtadega riigi kõigis piirkondades. Killustatud omandus ei võimalda selget omanikeprofiili välja joonistada. Nii on kontserni juht Eero Kinnunen ja tema asetäitja Timo Karake saanud tegutseda suhteliselt vabalt. Võib-olla õnnestub neil juhatusse edasi jääda hiigelfiaskost hoolimata.

Kuna firmade ühinemine on juba toimunud, teeb Euroopa komisjon eriotsuse meetmete kohta, mida Keskol tuleb rakendada.

Kinnuneni sõnul püüab kontsern leida ka ise lahendust, mille tulemusena Kesko keskne positsioon turul väheneks.

Soome tarbijakaitse liidu tegevjuht Leena Simonen leidis, et komisjoni eitav otsus kaubanduskontsernide ühinemise suhtes parandab konkurentsitingimusi ning on kasuks tavalisele tarbijale. Simoneni arvates oleks Kesko positsioon tarbija seisukohast muutunud ülearu domineerivaks, mis oleks tähendanud hinnatõusu, teenindustaseme halvenemist ning muudatusi kaupade sortimendis.

Lisaks raskendanuks suurfirma moodustamine väikeettevõtete turulepääsu. STARTEL-STT-BNS-ETA-DI

Hetkel kuum