24. november 1996 kell 22:00

Persson võitis umbusaldushääletuse

Lause, mille pärast Göran Perssonit süüdistama hakati, ütles ta Pekingis Rootsi ärimeestele: «On hämmastav, kuidas poliitiline stabiilsus aitab kaasa majanduslikule arengule, kui vaadata Hiina näidet.»

Kolme opositsioonipartei väitel õigustab peaministri repliik Hiina poliitikat sisemise teisitimõtlemise allasurumisel. Pärast parlamendihääletust ütles peaminister, et see vahejuhtum võib kahjustada vähemusvalitsuse lähema aja positsiooni.

Rootsi poliitiliste kommentaatorite arvates on tegemist rohkem poliitilise manööverdusega kui ideoloogilise vaidlusega Hiina teemal. Persson ise nimetas kogu seda lugu liialduseks. Ta kinnitas, et on valmis kohtuma Hiina poliitiliste dissidentidega ja arutama nendega Hiina olukorda, ning seletas, et ta ei ole taganenud demokraatlikest põhimõtetest.

Rootsi välisminister Le-na-Hjelm Wallen eitas, nagu oleks umbusaldushääletus Rootsi parlamendis kahjustanud Rootsi positsiooni välismaal. Ta ütles: «Muu maailm käsitab seda riigisisese poliitilise mänguna, mille ees-märk on teenida lühiajalist poliitilist kapitali.» REUTER-DN-ÄP

Hetkel kuum