25. november 1996 kell 22:00

Vaagimisel taas tulumaksuseadus

Täna on valitsuses teisel lugemisel tulumaksuseaduse parandused, millest olulisem on mitteresidentide Eestis saadud tulude maksustamine. Eesti kavatseb kasutama hakata rahvusvahelisest tavast tulenevat esmamaksustamise õigust.

Praeguse seaduse järgi ei kuulu mitteresidentide Eestist välja viidavad dividendid maksustamisele. Nende pealt tasutakse tulumaksu mitteresidendi asukohariigis.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt selgitas, et seaduseelnõu kohaselt hakkab Eesti nende mitteresidentide puhul, kelle asukohariigiga on sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepe, rakendama alandatud tulumaksumäära 10--15%.

Kui mitteresidendi asukohariigi ja Eesti vahel on sõlmitud investeeringute kaitse lepe, siis on Hundi sõnul dividendid tulumaksust vabastatud. Ülejäänud riikidest pärit kodanike ja firmade väljaviidavate tulude kohta rakendatakse 26% tulumaksumäära.

Teine oluline tulumaksuseaduse muudatus on offshore-firmade osutatud teenuste maksustamine 15% tulumaksuga ja nimekirja koostamine offshore-firmasid pakkuvatest riikidest. Hunt täpsustas, et ehkki nimekiri mustandi kujul on olemas, ta kuni valitsuse otsuseni seda ei avalikusta.

Esimest korda loeti valitsuses tulumaksuseadust oktoobri lõpus. Tookord saatis valitsus eelnõu tagasi, et kooskõlastada justiitsministeeriumiga juriidilisi nüansse. Olulisi sisumuudatusi pole sinna kuu jooksul Andres Hundi sõnul tehtud. ÄP

Hetkel kuum