17. detsember 1996 kell 22:00

Eesti on tõusnud edetabelis koha võrra

Eesti majandus on Heritage Foundationi hinnangul postsotsilistlikest Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest vabaduse astmelt teisel kohal, esikohta selles grupis hoiab 12. kohal olev Tshehhi. Eesti lähinaabritest on kaks kohta eespool Soome, Rootsi on viis kohta Eestist tagapool. Lõunanaabritest on Läti võrreldes eelmise aastaga paari koha võrra tõusnud, paarikümnekohalise tõusu on teinud aga Leedu, olles edetabelis 80. kohal.

Seevastu Venemaa on eelmise aastaga võrreldes ligi paarkümmend kohta langenud 117. kohale.

Esikoha Heritage Foundationi edetabelis hõivas teist aastat järjest Hongkong, talle järgnesid Singapur, Bahrein, Uus-Meremaa ja esimese Euroopa riigina Shveits.

Edetabel tugineb 1997. aastaks tehtud riikide majanduste prognoosidel ning sisaldab hinnangut 150 riigi kohta.

Heritage Foundationi ja majanduslehe Wall Street Journali ekspertide poolt kokku pandav edetabel hindab riikide majandust kümnest aspektist, muu hulgas näiteks maksunduse, panganduse, välisinvesteeringute ja riiklike kulutuste koha pealt.

Punkte antakse skaalas 1--5, mida väiksem on number, seda «vabam» on ettevõtja riiklikust vahelesegamisest. Eesti koondhinne on 2,35, ehk teisisõnu «enamjaolt vaba».

«Mida enam valitsus sekkub ettevõtlusse, seda aeglasem on majanduskasv ja seda vaesemad on riigi elanikud,» märkis Heritage Foundationi ekspert William Beach, tuginedes majanduse vabadusindeksi ja majanduskasvu vahelise seose analüüsidele.

Heritage Foundation on asutatud 1973. aastal Washingtonis, riikide majandusvabaduste indekseid on fond avaldanud 1989. aastast.

Hetkel kuum