9. veebruar 1997 kell 22:00

Kadariku pankrotiasi ootab kohtuotsust

Andres Tolli sõnul on mõlema pankrotiavalduse esitanud firma nõue umbes 100 000 krooni. Tema kinnitusel võidakse massiliselt uusi avaldusi kohtule esitada paari nädala jooksul. Samas ütles Tolli, et juhul kui ka kuulutatakse välja ettevõtte pankrot, on praeguste omanike soov hoida Kadarik töös.

ASi ETK Hulgi rahandusdirektor Danel Tuusis ütles, et Kadariku juhtkond ei sea kedagi võlausaldajatest eelisolukorda. «Pankroti korral saaksid kreeditorid tagasi kümme protsenti võlasummast, kui aga saame jätkata pankrotita, on kreeditoridel reaalne võimalus tagasi saada kuni 35 protsenti võlast,» väitis Tuusis. ETK Hulgi on ASi Kadarik omaniku, OÜ Resenter üks osanikke.

Tuusise sõnul on esialgse nõusoleku koostööks andnud võlausaldajad, kelle nõuete kogusumma on ligi 10 miljonit krooni. Ta lisas, et pankrotiavalduste esitamise osas Kadarik oma kreeditore kontrollida ei saa. «Ma ei tea, kui palju peale nende kahe avalduse veel kohtusse on antud ja kui palju laekub neid 20. veebruariks,» ütles Tuusis.

Andres Tolli kinnitusel pole Kadariku endisel soomlastest juhtkonnal enam mingit sõnaõigust firma juhtimisel. «Ainult Kadariku endise tegevdirektori Pentti Nokeliniga oleme sõlminud uue töölepingu ja ta jätkab konsultandina,» ütles Tolli.

Ta põhjendas ettevõtte juhtkonna väljavahetamise vajalikkust sellega, et Pentti Nokelinil oli varem sõlmitud palju suusõnalisi kokkuleppeid oma soomlastest äripartneritega, kelle firmad on omakorda Kadarikule võlgu. «Nokelin peab oma otsused ja laoruumides viibimise kooskõlastama uue juhtkonnaga,» lisas Tolli.

Danel Tuusise sõnul käib kauplemine Kadariku ja hulgimüüjate vahel endiselt sularahas, kuna Ühispank hoiab Kadariku arvelduskontot külmutatuna.

Danel Tuusis kinnitas ka väidet, et Ühispanga esindaja Kaupo Kinsigo oli viimased pool aastat tegev ASi Kadarik juhatuse liikmena. Ta ei soovinud aga öelda, mida tegi Kinsigo Kadariku juhatuses.

Ka Kinsigo ise ei soovinud kommenteerida oma osalemist Kadariku juhatuse töös, põhjendades seda pangasaladusega.

Tallinna Järveotsa kaupluse ja kesklinnas asuva Kaubahalli omanikul, ASil Kadarik, on võlgu 27 miljoni krooni ulatuses, firmal on umbes tuhat võlausaldajat. Enamik Kadariku võlausaldajaid on hulgifirmad, ainsana omab eelisnõuet Ühispank.

Kaks nädalat tagasi otsustas Kadariku suurematest võlausaldajatest moodustatud initsiatiivgrupp tõsta Kadarikule esitatud nõuded OÜsse Resenter. Kadariku omanikfirma Resenter osanikud on aktsiaseltsid Estover, Tenedos, Valior Hulgi, ETK Hulgi ja Rotagrupp.

Hetkel kuum