17. veebruar 1997 kell 22:00

Ungarlaste sajamiljoniline investeering ootab turgu

ASi Saviton peadirektori Andres Aru sõnul on Ungari firma Zala Keramia, mille aktsiatest kuulub 95 protsenti Suurbritannia firmale, huvitatud investeerimast Eestisse keraamilise plaadi tootmise liini valmistamiseks. Investeeringule ja ka võimalikule Savitoni osanikuks saamisele on ungarlased seadnud Aru ütlusel eelduseks, et Saviton leiaks toodangule turu.

Aru rääkis, et põhilise keraamiliste plaatide turuna peab Saviton silmas Venemaad -- Peterburi ja Leningradi oblastit ning Pihkva oblastit, kus kohalikud plaaditootmise tehased seisavad. «Paraku ei ole tollimaksude osas midagi muutunud ning seda turgu meil ei ole,» lausus Aru.

Aru möönis, et võimalus oleks plaati müüa kas Ukrainas või viia plaate Ukraina kaudu Venemaale, kuid märkis samas, et veokulud on sellisel juhul liiga suured. Samuti on Ukrainale lähemal Valgevenes nn viimase sõna tasemel tehnoloogiaga tehased, lisas Aru.

Aru rääkis, et ega enne, kui tollibarjäär Eesti toodangu Venemaale eksportimisel ei leevene, ei ole ka Zala Keramia investeering Savitoni tõenäoline.

Liin, mida Saviton Ungari firmaga koos Eestis tööle tahab panna, võimaldab toota ligikaudu 1,5 mln ruutmeetrit keraamilist plaati aastas.

Seni on Saviton aastas tootnud 100 000 m² plaati ja turustanud seda peale Eesti veel Lätis, Rootsis ja Soomes.

50 töötajaga Savitoni mullune käive oli 5,2 mln kr ning kasum 500 000 krooni. Savitoni selle aasta käibeks prognoosis Aru 6 miljonit krooni.

ASi Savitoni omanikud on kümme Tallinna keraamikatehase töötajat, kes keraamikatehase erastasid.

Hetkel kuum