12. märts 1997 kell 22:00

Ajakirjandus on äraostetav?

Mul puudub selle kohta arvamus, kuna ma ei ole kunagi üritanud kedagi ära osta ning mul ei ole ka üheseid ja selgeid tõendeid selle kohta, et keegi on ära ostetud.

Ütleksin pigem sellisel kombel, et mõnda artiklit lugedes tekib aeg-ajalt küll selline tunne, et ajakirjanduse poole pealt võiks teema olla paremini läbi töötatud ja endale selgeks tehtud. Küllalt palju esineb, et n-ö tuulest tõmmatud oletusi esitatakse peaaegu faktide pähe. See on küll asi, mis häirib. Samas -- kas on siin taga kellegi isiklik huvi, kas keegi mängib kellegagi kokku või mis iganes, seda ma ei oska kommenteerida.

Lugege oma ajakirjaniku Raul Kalevi artikleid piimandusest, sellega ongi minu vastus antud.

Ütleme niimoodi, et ükski ajakirjanik ei ole nii loll, et ta mingi probleemse asja juures oleks lausa üheselt määratletavalt ühe või teise asja poolt. Nii lolli ajakirjanikku Eestis vist ei ole. Aga kui vaadata artiklite õhustikku, siis võib ikka mõelda küll: see nüüd kirjutab sellelt poolt midagi, noh selge, see on sellega semu. Ma ei tea, kas ta on semu. Võib-olla ühel ajakirjanikul on sinna lihtsalt hea kanal ja talle räägitakse seal suhteliselt palju, aga teisel pool tal pole nii head kanalit. See võib ka olla põhjus.

Ma ei usu. Kui on, siis mõni üksik ajakirjanik, aga see on nii tühine asi, et seda ei saa üldistada kogu ajakirjanduse peale. Suurem osa avaldatud faktidest ikka vastavad tõele. Mõned lähevad viltu, aga igal inimesel läheb töös viltu. Kui ajakirjanik teeb vea, siis seda näevad kõik, aga kui tavaline inimene teeb kuskil vea, siis nähakse väga harva. Sellepärast arvataksegi, et siin on midagi suurt lahti, aga tegelikult see asi nii hull ei ole. Ei ole nii, et keegi kedagi ära ostaks. Ajakirjanikud on meil küllaltki targad ja haritud inimesed ning need, kes tegelevad meil majandusega, ega siis nende hulgas pole ka rumalaid.

Alustaks sellest, et ma ei ole sellest aspektist ajalehti analüüsinud. Sisehääl ütleb, et mida professionaalsem on väljaanne, seda sõltumatum ja julgem ta on. Ka äraostmatum siis. Minu jaoks on ja jääb küsimuseks, kas see, ütleme lahmimine ja kontekstist väljarebitud artiklid on äraostmine või lihtsalt ajakirjaniku töövõimetus. Igal juhul arvan, et enamik ?okeerivatest kirjutistest ei ole tellitud, nagu arvatakse, vaid uudistenäljas oleva publiku rõõmustamine millegi tegelikkusesarnasega. Tegelik elu on alati lihtsam, kõik konstruktsioonid palju lihtsamad, kui inimesed kohe ette kujutama hakkavad.

Hetkel kuum